Datum objave: 10. Prosinac 2020

TREĆI ROĐENDAN UDRUGE RATCAT/ Unatoč pandemiji i dalje rade na projektu Soundtrack Croatia koji je osmislio Lovre Kanjer iliti Lawrence Klein

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Udruga RatCat slavi treći rođendan. Da nije posebnih epidemioloških uvjeta sigurno bi ga proslavili nekim atraktivnim partyjem po kakvima su poznati.Riječ je relativno mladoj glazbenoj udruzi kojoj mnogi pripisuju zasluge za procvat elektroničke scene u Šibeniku i koja je ispromovirala brojne lokacije na šibenskom području  kao glazbene pozornice. Porazgovarali smo u povodu njihovog trećeg rođendana s jednim od čelnih ljudi te udruge, poznatim DJ - om Lovrom Kanjerom iliti Lawrenceom Kleinom:

ŠN:Podsjeti nas kratko što je RatCat, kako ste nastali i  s kojim ciljem?

RatCat je kolektiv, tj skupina vizionara i zaljubljenika u glazbu s različitim talentima i zanimanjima koja ima zajednički cilj da se dobro zabavi i ucrta Šibenik u Europsku kartu clubbinga. Službeni početak djelovanja RatCata je 09.12.2017. godine organizacijom klupske večeri Opposite u tadašnjem SunX-u. Pokretači RatCata su Ante Pancirov i Martina Kovačić, a resident Dj - evi projekta su: Antonio Jukić, Bakula, Beepolar, Lawrence Klein i Nick Jelly.Tadašnja situacija na sceni elektronske glazbe bila je izrazito povoljna za nešto novo i drugačije u mnoštvu zastarjelog i dosadnog,  a tu priliku je RatCat iskoristio na najbolji mogući način i svojim djelovanjem dokazao da se može biti drugačiji i uspješan.

ŠN:Krenuli ste s  atraktivnom, do tada malo poznatom špiljom na lokaciji Bribirskih knezova, koju ste uredili za održavanje partija što je izazvalo veliku pozornost u javnosti. Upleli su se zaštitari šišmiša pa ste tu lokaciju morali napustiti, ali opet ste se dobro snašli - ušli ste u Tunel koji je postao atraktivnom glazbenom pozornicom. Poznati ste po tome da promovirate posebne lokacije u Šibeniku na kojima nastupaju poznati DJ -evi - Mala loža, tvrđave, krov Gradske vijećnice...Tko to osmišljava i bira?

Nakon prve uspješne zimske sezone u klubu SunX i Kuglana na ljeto 2018. godine smo pokrenuli koncept The Cave koji nas je lansirao na internacionalno tržište  na kojem smo prepoznati kao jedno od najvećih osvježenja elektronske scene na ovim prostorima. U The Cave - u smo održali samo dva eventa uz strane DJ - eve Tota Chiavettu (Italija) i Pionala (Španjolska) o kojima se dan danas priča s veseljem i o kojima će se još jako dugo pričati jer je The Cave bio jedna od najatraktivnih lokacija za partiye u Europi. Nakon špilje smo otkrili zaboravljeni podzemni kompleks u Mandalini i pokrenuli clubbing u tom prostoru na visokoj razini, uz mnoge poznate strance i regionalne DJ -eve, a ujedno klub Tunel je postao naš dom evo već treću sezonu za redom.

 

Uz clubbing koji nam je temelj djelovanja neprestano radimo na projektima kojima pokušavamo približiti elektronsku glazbu najširoj publici i razbiti predrasude o njoj. Tako  smo elektronsku glazbu doveli u centar grada na više lokacija, praktički na sve prepoznatljive lokacije kojima se grad Šibenik ponosi. Povezivanjem priznatih stranih i domaćih DJ  - eva s ljepotama grada uspjeli smo učiniti Šibenik jednom od vodećih party destinacija u Hrvatskoj i sve više priznatoj izvan granica Hrvatske.Naš prvi inozemni gost bio je Brian Cid iz SAD-a s kojim smo zatvorili prvu clubbing sezonu djelovanja i pokrenuli trend streaminga DJ setova s atraktivnih lokacija još kad to ni u svijetu nije bio neki trend kao što je to danas postao. Iza svih tih ideja stoji cijeli kolektiv RatCat na čelu s glavnim pokretačkim lokomotivama Antom Pancirovom i sa mnom te s brojnim kreativcima i partnerima koji su pridonijeli uspjehu i kvaliteti branda RatCat.  

ŠN:U Šibenik ste doveli poznata svjetska imena. Kako vam je to uspjelo?

Sjećam se kad sam bookirao prvog inozemnog DJ - a i to još odmah iz SAD-a išli smo fanatično na sve ili ništa. Entuzijazam nas je vodio u rizik koji se na kraju isplatio i nakon toga inozemna gostovanja su postala standard za nas kojeg se držimo i gdje želimo uvijek biti u korak s globalnim trendom. U ovih par godina djelovanja izgradili smo dobru i uspješnu suradnju s brojim booking agencijama kao što su agencije Solomuna i Dixona jednih od najpoznatijih svjetskih DJ -eva. Kroz dosadašnje djelovanje ugostili smo strane DJ - eve s četiri kontinenta i ne planiramo stati na tome. Neki od njih su: Briand Cid (SAD), Santiago Garcia (Argentina), Terr (Brazil), Theus Mago, (Meksiko), Kadosh (Izrael),  Steve Bug, Mathias Schober, Innellea (Njemačka), Ivory, Marvin & Guy, Modular Project (Italija) ...

ŠN:U prvom valu koronakrize, kada smo bili u potpuno lockdownu, niste se predali. Organizirali ste nastupe na nekim poznatim lokacijama poput Skradinskog buka. Kakav su odjek imala ta događanja budući da su se, zahvaljujući internetu, pratila u cijelom svijetu?

Za vrijeme prvog lockdowna nismo posustali nego smo organizirali video DJ set s atraktivne lokacije po uzoru na svjetski brand Cercle i postali smo prvi u Hrvatskoj koji su krenuli s takvim serijalom. Epizoda iz NP Krka bila je prva u nizu i nakon te epizode pokrenut je serijal Soundtrack Croatia. Epizoda iz NP Krka gdje sam odsvirao dvosatni glazbeni set odjeknula je u svim hrvatskim medijima od RTL-ovog dnevnika, najpopularnijih medija kao što su Jutarnji i Večernji list i još mnogih drugih portala radija i televizija. Bio je to veliki pozitiavn poguranac da nastavimo s takvim snimanjima i dignemo to još na viši nivo. To je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica koja prenosi epizode na svojim stranicama i time reklamira atraktivne lokacije diljem hrvatske i promovira šibenski proizvod diljem svijeta. Uz HTZ, potporu smo dobili i od Turističke zajednice Grada i Županije koji podržavaju naše brojne projekte i time šalju lijepu, urbanu sliku Šibenika u svijet.

Nakon epizode u NP Krka uslijedile su epizode s hridi (svjetionika) Mulo, Skywalka Biokovo, NP Kornati i iz Zagreba s Tomislavovog trga gdje smo ugostili prvog inozemnog gosta serijala,  a to je bio Tronik Youth iz Engleske. Serijal se nastavlja sa sljedećom epizodom koja je u planu za emitiranje krajem godine. S obzirom na veliki interes za ovakav tip sadržaja i sukladno tome da su klubovi zatvoreni, a eventi zabranjeni ovaj projekt ide dalje i nadamo se nakon što situacija sa koronom prođe jer ipak ovo je budućnost elektronske glazbe, a mi smo uvijek u korak s trendovima. Plan je dignuti projekt na još viši nivo uključivanjem publike kad se stvori pogodna situacija za to.

ŠN:Djelatnost kojom se bavite jedna je od najpogođenijih pandemijom. Jeste li digli ruke od svega i čekate bolja vremena ili radite online?   

Mi smo u ovoj industriji diljem Europe i svijeta najviše  pogođeni  ovom pandemijom, ali to nije razlog da posustanemo i izgubimo volju za radom. Naprotiv, želimo i dalje raditi na projektima kao što su Soundtrack Croatia i ostalima kojima ne smeta korona nego im čak ide u prilog. Svaka kriza otvara priliku za nove projekte i napredak, a mi kao udruga i ja kao umjetnik težimo tome da budemo još bolji u ovim vremenima i proširimo svoje tržište. Istina,  praktično sav sadržaj i projekti koje radimo su online, ali to je nešto sasvim normalno u ovoj situaciji i ima stvarno puno prostora za takav tip kvalitetnog sadržaja. To su ujedno demonstrirali nabolji svjetski festivali i promotori te dokazali da se može biti i bolji nego prije korone, a jedan od najuspješnijih primjera je svima dobro poznati festival Tomarrowland koji je ovogodišnjim izdanjem online festivala premašio dosadašnju zaradu svih svojih prijašnjih uz pravu publiku.

ŠN:Nisi samo potpredsjednik RatCat -a nego si i poznati DJ. Na koji način je tebe pogodila ova pandemija i epidemiološke mjere i kako se u tome snalaziš?

Svakako da sam osjetio posljedice otkazivanja svirki i suradnji kao i svi, ali to me nije obeshrabrilo već mi je dalo dodatni motiv za radom jer kao što sam prethodno rekao svaka kriza donosi prostor za inovacije i napredak te želim svu svoju energiju upravo usmjeriti u kreativnom pravcu radeći na projektu Soundtrack Croatia kojeg sam osmislio u prvom lockdownu i stvaranjem vlastite glazbe koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana nakon što sam imao pauzu od godinu dana od prošlog izdanja na talijanskoj izdavačkoj kući MoBlack Records. Uz to već se polako planiraju novi projekti za proljeće i ljeto te je motiv i želja za radom i napretkom svakim danom sve veća. Kad sve ovo prođe želim biti još kvalitetniji i uživati u svakoj novoj svirci i putovanju jer ipak najveći je gušt kada zajedno s publikom uživate u glazbi i druženju od jutra i sutra.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli