Datum objave: 04. Prosinac 2019

OVO JOŠ NISTE VIDJELI:Uskoro izložba fotografija o počecima rock and rolla u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić
Kako je počeo rock and roll u Šibeniku doznat ćete na izložbi fotografija koja će biti otvorena u subotu, 7. prosinca u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, u povodu 50. obljetnice osnivanja rock grupe Pauci koji će istog dana nastupiti na Adventuri u đardinu, a predgrupa će im biti čuveni "Polarisi" koji već više od 50 godina nastupaju u istom sastavu. Izložba će biti otvorena u 11 sati, a bit će prikazan i dokumentarni film pod nazivom "Od Jadnika do Polarisa".
 
 
Ta je izložba i prvi uvid u povijest i baštinu rock and rolla u Šibeniku i prvi pogled u vrijeme nastanka i razvoja šibenske rock kulture, a na fotografijama ćete vidjeti i neke nekadašnje rockere koje danas baš i ne biste povezali s tim kao što je Dragan Ljutić, sadašnji rektor Sveučilišta u Splitu, Emilijo Menđušić, osnivač Sokolarskog centra u Dubravi i poznati sokolar ili pak Branko Viljac, direktor šibenskog festivala Večeri dalmatinske šansone, ali i puno drugih Šibenčana.  
 
 
 
Odgovornost i zasluge za ovu izložbu snose Ivo Kuzmanić i Aleksej Pavlovsky, redatelj i urednik u Programu kultura - Redakcija emisija pučke i predajne kulture, Hrvatske televizije - dokumentaristi koji su tako čvrsto odlučili snimiti film o neuništivo dugovječnom šibenskom bendu "Polaris" da su to zaista i učinili. 
Tijekom snimanja dokumentarca "Od Jadnika do Polarisa" prema priči i novinarskom arhivu Stanka Ferića, urednika časopisa "Volim Šibenik", spoznalo se da je priča o "Polarisima" tek vrh ledenog brijega bogate i nevjerojatno zanimljive baštine rock and rolla i šibenske rock kulture pa je odmah snimljen i film o legendarnoj Grupi "Mi". 
No, sasvim očekivano, pokazalo se da je nemoguće ispričati priču o slavnim Miovcima, najboljem, najslavnijem i najvažnijem šibenskom doprinosu nacionalnoj rock kulturi, bez opsežnih arheoloških iskapanja tako važnog rockerskog lokaliteta kakav je Šibenik. 
Nalazi su bili senzacionalni. Pronađeno je toliko blaga iz rockerske povijesti Šibenika da će trebati redefinirati njegov status grada pjesme i vrsnih pjevača koji je do sada počivao isključivo na njegovim slavnim klapama, zborovima i vrhunskim opernim i estradnim pjevačima. 
 
 
 
 
Izložbu otvara kvadriptih portreta književnika Ive Brešana profesora Ive Livakovića, bubnjara Nikice Šprljana i novinara Joška Čelara zato što se njih četvoricu može smatrati začetnicima rock kulture u Šibeniku. Livaković i Brešan vodili su početkom šezdesetih godina veliku intelektualnu polemiku o novoj glazbi i novoj kulturi koja dolazi. Krivac za tu polemiku (najveću intelektualnu polemiku u novijoj povijesti Šibenika) bio je tada malodobni bubnjar Nikice Šprljana, a Joško Čelar se ukazuje kao prvi kroničar i glazbeni kritičar šibenskog rock and rolla.  
 
Nakon kvadriptiha Brešan-Livaković-Brešan-Čelar slijedi fantastična pop art fotografija Joška Čelara iz 1962. godine, a potom teče manje više kronološki pregled šibenske rock scene od njenog postanka do cca 1975. godine te obuhvaća bendove "Mi", "Polaris", "Pauci", "Stop", "Gong", "Babilon", "Black Jack", "Life", "Pancho & CO",a prikazane su i gitarijade u ex Domu JNA i Gimnaziji. 
Izložba završava portretom slavnog šibenskog body buildera Vedrana Jakšića koji je s mitskim diskom u Gimnaziji jedan od ključnih začetnika nove ere u povijesti popularne i rock glazbe u Šibeniku. 
 
U posebnoj vitrini bit će  izložena prva šibenska električna gitara, prva gitara koju je dizajnirao i napravio neki Šibenčanin. Njen autor i ponosni vlasnik je ugledni Šibenčanin Mojmir Martin.
 
 
 
Autori fotografija su,Joško Čelar, Tomislav Miše, Giacinta Mattiazzi, Piroška Mattiazzi, Vjekoslav Kulaš, Ante Duvančić
Stanko Glomus i Boris Gelpi.
 
Fotografije potječu i iz osobnih i obiteljskih albuma i arhiva Igora Gulina, Joška Čelara, Marinka Mišea, Nikice Šprljana, Branka Viljca, Aljoše Gojanovića, Mira Vukšića, Vedrana Jakšića, Tomislava Vukorepe, Jose Stegića, Veljka Zorića, Giacinte Mattiazzi, Zorana Košuljandića, Gorana Baranovića, Stipe Pleslića i Stanka Ferića.
Iz kategorije: Glazba & Spektakli