Datum objave: 21. Studeni 2019

RASKOŠ SLAPOVA KRKE: Bujna voda prelijeva se preko Skradinskog buka, Roškog slapa, Manojlovca i Bilušića buka

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako ste idućih dana planirali posjetiti Nacionalni park „Krka“, planirali ste dobro, jer imat ćete priliku uživati u bajkovitim slapovima nabujalima od vode. Bilo da se to odnosi na raskošne stepenice Skradinskog buka, gusto namreškane Ogrlice Roškog slapa, visoki vodopad Manojlovca ili Bilušića buk s kojeg se prelijeva sav dotok Krke, bit ćete počašćeni raskošnom vodom koju su nam donijele kiše u studenome, poručuju iz JU NP Krka.

Najviši vodostaji rijeke Krke i jesu upravo u studenome i ožujku, a najniži u kolovozu. Vodni režim rijeke ovisi o mnogim faktorima, kao što su vrijeme, klima i količina oborina. Porječje Krke primi tijekom godine oko 1 250 mm oborina. Najviše kiše padne u zimskom razdoblju, dok su ljeta vrlo suha. Trenutni vodostaj na Skradinskom buku iznosi 202 cm, dok je rekordna vrijednost vodostaja zabilježena 7. prosinca 2005., kada je iznosila 223 cm. Vodostaj rijeke označava visinu vodenog stupca, odnosno razinu vode, i izražava se u cm, dok protok označuje brzinu kojom voda protječe kroz korito u zadanom vremenu, a izražava se u m³/s.

Na vodostaj utječe i ukupan slijev rijeke Krke u kojem se uočavaju tri područja: planinsko, polja i zaravni. U Kninskom polju, u prva 4 km toka, rijeka Krka prima glavninu svojih pritoka. Prvi znatniji lijevi pritok je Kosovčica, a desni Orašnica. Nizvodno od ušća Orašnice, nakon što napusti Kninsko polje, s desne strane u Krku utječe njezina najizdašnija pritoka, Butišnica. Kao i uvijek uslijed obilnih kiša, ovo je područje pod pojačanim nadzorom. Službe u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ u stalnom su kontaktu s djelatnicima na terenu i spremne za bilo kakve izvanredne prilike. Zato bezbrižno uživajte u veličanstvenoj snazi i nesputanosti prirode jer uskoro nam stiže prosinac koji će pročistiti zrak, izbistriti vodu i ogoliti drveće, a na zemlju spustiti počinak.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli