Datum objave: 13. Kolovoz 2015

Kuhamo s Rudijem Štefanom: Šibenska pogača s panecetom

Šibenik News
Šibenik News

SASTOJCI ZA TJESTO:
500 grama glatkog brašna
30 grama svježeg kvasca
jedna kapula
10 grama soli
50 grama tvrde mesnate pancete izrezane na kockice
dvije žlice maslinova ulja
prstohvat šećera

SASTOJCI ZA NADJEV:
500 grama pelata
jedna mrkva
250 grama kapule
100 grama narezane pancete
tri tanke fete fine pancete za prilog uz pogaču
začinsko bilje po ukusu – majčina dušica ili mravinac ili timijan, svakako vlasac
dva lista bosiljka
dva-tri lista svježeg mravinca
sol
papar

PRIPREMA
Tijesto
Sve sastojke treba pomiješati, kvasac staviti u mlaku vodu s prstohvatom šećera da se aktivira i umijesiti glatko tijesto. U međuvremenu treba onih 50 grama sitno narezane pancete popržiti na tavi da postane staklasta pa zajedno s masnoćom koja se ocijedila dodati u tijesto i dobro ga izmijesiti. Tijesto treba ostaviti u hladnjaku petnaestak minuta da se odmori.

Nadjev od pancete:
Pelat pomiješan sa sitno narezanom mrkvom, na listiće izrezanom kapulom, lukom, začinskim biljem, solju, paprom i prstohvatom šećera treba pirjati na 100 grama narezane, prethodno malo prepržene, pancete desetak minuta dok kapula ne uvene, višak tekućine ispari, a sastojci se prožmu i povežu.
Napomena: Umjesto pancete u nadjev za pogaču može se staviti sitno narezano meso kuhane ili pečene piletine, tuke , čak i pečene prasetine, kuhanog bunceka ili ljepših dijelova kuhane oglavine. Ako se panceta zamijeni suhim kuhanim mesom , dobra je ideja nadjevu dodati kućarin blažeg hrena i (ili) sitno narezanih kiselih krastavaca. U svim varijantama ostaje obveza dodavanja komadića pržene pancete u tijesto.

Oblikovanje i pečenje pogače:
Tijesto oblikovati u kuglu, podijeliti na dva dijela i razvući na pola centimetra debele palačinke. Jednu treba položiti na dno namašćene posude za pečenje (posuda se može namastiti maslinovim ili bijelim uljem, a može se samo naprašiti brašnom da se tijesto ne zalijepi), na nju se rasporedi nadjev koji se prekrije drugom polovicom tijesta. Prstima treba dobro utisnuti rubove tako da nadjev ne pobjegne. Pogaču lagano nabodemo pinjurom i premažemo maslinovim uljem pa stavimo da se peče 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva ili (!), još bolje, pola sata ispod peke.

PRIJE IZNOŠENJA NA STOL
Pogača se razreže na četiri dijela. Po jednu četvrtinu dok je još vruća polaže se u pijat na postelju od svježe rige. Uz pogaču se serviraju fete tanko narezane pancete ili komadi pečenog ili kuhanog hladnog mesa koje smo upotrijebili umjesto pancete. Uz ovu pogaču prija malo ljutog umaka od pomidora i čili papričica.
 

Iz kategorije: Gastro užitci