Datum objave: 30. Srpanj 2015

Kuhamo s Rudijem Štefanom: Šibenska pogača sa slanom ribom

Šibenik News
Šibenik News

 

SASTOJCI ZA TJESTO:
500 grama glatkog brašna
30 grama svježeg kvasca
jedna kapula
10 grama soli
50 grama fileta slanih srdela ili inćuna izrezanih na komadiće
desetak crnih maslina iz salamure
dvije žlice maslinova ulja
prstohvat šećera

SASTOJCI ZA NADJEV:
500 grama pelata
jedna mrkva
250 grama kapule
5 fileta slanih srdela ili inćuna izrezanih na komadiće
15 fileta slanih srdela ili inćuna za prilog uz pogaču
15 grama kapara iz maslinova ulja
prstohvat bosiljka
prstohvat šećera
sol
papar

PRIPREMA
Tijesto
Sve sastojke treba pomiješati, kvasac staviti u mlaku vodu s prstohvatom šećera da se aktivira i umijesiti glatko tijesto. U međuvremenu treba onih pet sitno narezanih fileta slanih srdela ili inćuna popržiti na malo maslinova ulja zajedno sa sitno nasjeckanim vlascem i, tko voli, nasjeckanim lukom. Blago pofriganu slanu ribu zajedno s uljem i krupnijim komadima maslina iz salamure (bez koštica, naravno), treba na kraju kada je već formirano dodati tijestu i još jednom ga pažljivo izmijesiti da se komadići ribe i maslina ravnomjerno rasporede. Tijesto treba ostaviti u hladnjaku petnaestak minuta da se odmori.

Nadjev od slane ribe:
Pelat pomiješan sa sitno narezanom mrkvom, na listiće izrezanom kapulom, lukom, začinskim biljem, solju, paprom i prstohvatom šećera treba pirjati na maslinovom ulju dok višak tekućine ne ispari, a sastojci se prožmu i povežu.
Napomena: Umjesto slanih srdela ili inćuna u nadjev za ovu pogaču može se staviti sitno narezano meso kuhane ili pečene bijele ili plave ribe, ribe iz marinade ili (pazi sad!) svježi očišćeni repovi škampa ili kozica! Ako se slana riba zamijeni komadima kuhane ili pečene ribe ili ribom iz marinade, a posebno repovima škampa ili kozica, dobra je ideja nadjevu dodati malo sitno narezanog lista selena i jušnu žlicu ili dvije finog bijelog vina. U svim varijantama ostaje obveza dodavanja komadića pržene slane ribe u tijesto.

Oblikovanje i pečenje pogače:
Tijesto oblikovati u kuglu, podijeliti na dva dijela i razvući na pola centimetra debele palačinke. Jednu treba položiti na dno namašćene posude za pečenje (posuda se može namastiti maslinovim ili bijelim uljem, a može se samo naprašiti brašnom da se tijesto ne zalijepi) ,na nju se rasporedi nadjev koji se prekrije drugom polovicom tijesta. Prstima treba dobro utisnuti rubove tako da nadjev ne pobjegne. Pogaču lagano nabodemo pinjurom i premažemo maslinovim uljem pa stavimo da se peče 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva ili (!), još bolje, pola sata ispod peke.

PRIJE IZNOŠENJA NA STOL
Pogača se razreže na četiri dijela. Po jednu četvrtinu dok je još vruća polaže se u pijat na postelju od svježe rige. Uz pogaču se serviraju fileti slane ribe ili krupniji komadi hladne pečene ili kuhane ribe. I uz ovu pogaču prija malo ljutog umaka od pomidora i čili papričica.
 

Iz kategorije: Gastro užitci