Datum objave: 05. Veljača 2014

PRENOSIMO:Oprezno sa zelenom salatom

Diana Ferić
Diana Ferić

Zapakirana, oprana i narezana salata u vrećici koja je odmah spremna za posluživanja zapravo je opasnija od goveđih odrezaka, a nerijetko uopće nije ni tako zdrava kako smatramo, prenosimo s tportala.

Potražnja za salatom sve je veća i uzrokovana trendom zdravog življenja i zdrave prehrane bazirane na velikim količinama povrća. No upravo se salata smatra jednim od prehrambenih proizvoda koji će najvjerojatnije dovesti do bolesti povezanih s hranom – uglavnom zato što se zeleno povrće uzgaja direktno na tlu, a neke od patogenih klica se, naime, mogu ubiti samo toplinom ili jakim deterdžentima, a ispiranje vodom baš i nema učinka. Određene vrste bakterija koje se nalaze u vrećicama salate gotovo je nemoguće ubiti, tvrdi prof. bakteriolog Hugh Pennington sa Sveučilišta u Aberdeenu, osim ako se lišće ne izloži zračenju.

Iako su s mesom povezani brojni skandali, činjenica je da ono ipak prolazi kroz stroge kontrole koje prati njegovu sigurnost i kvalitetu. No jednake takve kontrole se ne provode i po pitanju salate, a kako napominje profesor Hugh Pennington, povrće je sigurno tek kada se skuha, a to se sa salatom, očitom ne može napraviti. Stoga, kako napominje profesor Pennington, generalno je sigurnije pojesti goveđi odrezak nego salatu koja dolazi kao prilog uz njega.

Salate se mogu učiniti sigurnijima za upotrebu zračenjem, ali javnost je jasno protiv tog načina dekontaminacije povrća. Kupac zapakirane salate u trgovini zapravo nikada ne može biti siguran što od kemijskih sredstava korišteno kako bi se ubili insekte i bakterije, kao i za samo pranje povrća te je li je uopće bilo što od tih sredstava korišteno.

Zbog toga uvijek postoji rizik da se na povrću nađe neki izvor zaraze kao što su bakterije cryptosporidium, salmonele ili listerije. Stoga stručnjaci preporučuju da se salatu svakako opere prije posluživanja i jela, iako na vrećicama piše kako je 'oprana i spremna za jelo'.

Iz kategorije: Gastro užitci