Datum objave: 12. Listopad 2020

PROMETNA STATISTIKA / Zagrepčanin vozio autocestom kod Pirovca Porsche brzinom od oko 230 km/h zbog čega je kažnjen sa 6 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Prošlotjedni rekorder u brzini vožnje na šibenskim prometnicama je 49 - godišnji Zagrepčanin koji je 11. listopada oko 13,35 sati na A-1, u blizini Pirovca, upravljao automobilom brzinom od čak 228 km/h. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 6.000 kuna.

Rekorder po broju promila u krvi prilikom upravljanja vozilom je 47 - godišnjak kojeg je policija zaustavila u Tisnom u večernjim satima dok je upravljao osobnim automobilom Chevrolet šibenskih registarskih oznaka. Izmjerili su mu koncentraciju od 2,96 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je, zbog izmjerene koncentracije alkohola u organizmu, zadržan, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 5. rujna do 11. listopada, na području Policijske uprave šibensko-kninske su se dogodile 22 prometne nesreće, 8 s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama 1 osoba je teže, a 7 lakše ozlijeđeno.

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 18, se dogodio na području Šibenika i Vodica i to 7 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom, a u ovim prometnim nesrećama 1 osoba je teže i 6 lakše ozlijeđeno. Na području Drniša su se dogodile 4 prometne nesreće od kojih 1 prometna nesreća s 1 lakše ozlijeđenom osobom i 3 s materijalnom štetom.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila – 4, nepoštivanje udaljenosti između vozila – 2, nepropisna vožnja unatrag – 1, kao posebnost nepropisno kretanje kolnikom – 3 i ostali uzroci – 12.  

U proteklom tjednu je utvrđeno i sankcionirano ukupno 305 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (172), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (23), sigurnosni pojas (22), nepropisno uključivanje i isključivanje (16), istek valjanosti prometne dozvole (10), nekorištenje zaštitne kacige (2) i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 27 vozača i 10 vozila, priopćila je PU šibensko - kninska.

FOTO: Ilustracija

Iz kategorije: Crna kronika