Datum objave: 29. Listopad 2019

UNOSNI BIZNIS LIJEČNIČKIM NALAZIMA - Medicinski tehničar krivotvorio gotovo 2000 liječničkih nalaza

Diana Ferić
Diana Ferić

Medicinski tehničar (46) iz Opće bolnice Pula uhićen je zbog prijevare i računalnog krivotvorenja, zbog sumnje da je krivotvorio liječničke naleze i oštetio osiguravajuća društva za više od 1 000 000 kuna. Dosadašnja istraga otkrila je 205 nevjerodostojnih liječničkih nalaza, no kako se doznaje, mogao bi ih u konačnici biti i više 2000 nalaza. Određen mu je jednomjesečni pritvor zbog izbjegavanja mogućnosti ponavljanja djelo i utjecaja na svjedoke. Prema dostupnim informacijama medicinski tehničar je koristeći svoju i tuđe lozinke ulazio u bolnički informacijski sustav, te brisao i mijenjao liječničke nalaze, a stvarao je nove za ozlijeđene u prometnim nesrećama.
Takve lažirane liječničke nalaze prilagođavao je odštetnim zahtjevima koji su potom prilagani kao dokaz tjelesnog oštećenja u dokumentaciji koja se dostavlja osiguravajućim društvima koja su isplaćivala odštetu iz osiguranja od automobilske odgovornosti. Osiguravajuća društva su dosad isplatila "oštećenima" isplatila od 644 000 kuna, a još su sporna nerealizirana potraživanja u iznosu 418 000 kuna.
Osumnjičeni medicinski tehničar poriče da je samostalno izrađivao liječničke nalaze, ali ne i da je neke nalaze uz nalog nadređenih brisao i mijenjao.
On tvrdi da je sve radio po nalogu jedne njemu nadređene osobe od koje je kao protuuslugu dobivao neke darove i manje novčane iznose, a darove su mu davali i neki "pacijenti".

Iz kategorije: Crna kronika