Datum objave: 25. Rujan 2019

Digitalni bus stigao danas i do Šibenika, a u njemu su uživali i lokalni čelnici

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu projekta Digitalna Hrvatska - digitalno društvo u organizaciji Večernjeg lista u suradnji s Ministarstvom uprave danas je u Šibeniku predstavljen Digitalni autobus, kojim se nastojalo informirati javnost o procesima digitalizacije i njezinom utjecaju na transformaciju društva.

 

Ministru uprave Ivanu Malenici i predsjedniku uprave APIS IT Saši Biliću danas su se na predstavljanju u Šibeniku pridružili župan Goran Pauk i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.
Hrvatska je proces digitalne transformacije uvrstila u strategiju e-Hrvatska 2020. te se digitalizacijom usluga javnog sektora poput razvoja platforme e-Građani sve više povećava razina digitalizacije. Unatoč tome, korištenje digitalnih javnih usluga i dalje je nisko, što je jedan od razloga zbog kojeg je suorganizator projekta Ministarstvo uprave Republike Hrvatske.

 

 „Danas je u sustav e-Građani prijavljeno oko 750 000 građana kojima je na raspolaganju 61 različitih usluga i aplikacija, poput e-Matične knjige, e-Novorođenče i e-Dnevnika. U Šibensko-kninskoj županiji sustavom e-Građanin koristi se samo 12 000 građana što je nedovoljno, i zato kroz ovaj projekt promoviramo postojeće usluge, ali i predstavljamo buduće projekte jer povećanjem usluga koje nudimo želimo motivirati građane da što više koriste dostupne mogućnosti.“, poručio je ministar uprave Ivan Malenica.
Edukatori i stručnjaci građane su informirali o načinu korištenja digitalizacije, koje digitalne mogućnosti su nam na raspolaganju, kako predati zahtjev za e-putovnicom ili kako koristiti Internet bankarstvo.
 

 

„O digitalizaciji svi puno pričamo i od nje očekujemo, ali je poanta prenijeti sve te priče i načine korištenja i prednosti građanima, zato je ovaj događaj jako bitan zbog popularizacije a mi kao županijska administracija nastojimo tu priču pretočiti u praksu prvenstveno preko e-Dozvola , e-Dnevnika, a kad se preuzme državna uprava preuzet ćemo niz radnji koje su već spremne ili tek ulaze u taj sustav“- kazao je župan Goran Pauk.
 

„Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama - APIS IT već 55 god aktivno sudjeluje u digitalizaciji Republike Hrvatske, pogotovo u smislu glavnih državnih registara, sustava e-Građani, e-Porezna. Također radimo na dodatnoj popularizacija usluga, jednostavnije korištenju, a građani su zadovoljni uslugama.“ – kazao je predsjednik uprave APIS IT Saša Bilić.

 

Projekt je do sada predstavljen u Zagrebu, Koprivnici, Vinkovcima i u Zadru.

 

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: