Datum objave: 23. Kolovoz 2018

Vijenci za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima položeni su i u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom Goranom Paukom sudjelovalo je u obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima kako bi iskazalo pijetet prema žrtvama i jasno osudili zločine svih totalitarnih režima.

 

U organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika podružnice Šibensko-kninske županije održana je komemoracija kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, gdje su položen vijenci i zapaljene svijeće. Svijeće su zapaljene i kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, a sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarnih režima služena je prije komemoracije u crkvi Gospe van Grada.
Pored izaslanstva Šibensko-kninske županije i izaslanstva Hrvatskog društva političkih zatvorenika podružnice Šibensko-kninske županije, vijence su položili i izaslanstva Grada Šibenika i Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Šibensko-kninske županije.

 

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

 

Podsjetimo, Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Europski je parlament u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila Estoniji, Latviji, Litvi, Sloveniji i Švedskoj obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok osamnaest drugih članica obilježava 27. siječnja, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.
 

Iz kategorije: Županija info