Datum objave: 20. Kolovoz 2018

Žirje ugostilo 6. festival Hrvatskog otočnog proizvoda Šibensko - kninske županije s 13 izlagača

Diana Ferić
Diana Ferić

Šesti festival Hrvatskog otočnog proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji održao se jučer na otoku Žirju. Na festivalu su svoje proizvode i proizvodne linije izložili ukupno 13 izlagača, od kojih 7 iz Šibensko-kninske županije i 6 iz ostalih hrvatskih županija. Uglavnom je riječ o prehrambenim proizvodima, uljima, rakijama, likerima ali i kozmetičkim, odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

„Šibensko-kninska županija prepoznala je važnost razvoja otočne proizvodnje i plasiranja proizvoda sa oznakom 'Hrvatski otočni proizvod' na tržište te je sufinancirala uređenje prve butige u Šibensko-kninskoj županiji te vrste. Revitalizacijom naših tvrđava, koje su postale hit destinacije našeg kraja, prostor je premješten na tvrđavu Barone te otvoren na još dvije lokacije - City point i Memorijalni centar Faust Vrančić na otoku Prviću. Tako da, dosadašnju jednu lokaciju zamjenjuju tri nove, a sve kako bi naši otočni proizvodi prijali oku i nepcu što većem broju posjetitelja“, kazao je župan Goran Pauk na svečanom otvorenju festivala.

Posjetitelje i izlagače su pozdravili saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Tajana Huzak, pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Petar Mišura, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Uz festival se održao i prigodni kulturno zabavni program u kojem su sudjelovali Klapa “Sebenico”, KUD Koralj Zlarin i pjesnikinja Josipa Bepa Jurat. Održana je i kreativna dječja radionica „Izrada morskih motiva“, te koncert Mate Skračića i grupe Adaptive Quartet .
Za sve posjetitelje, besplatne porcije plodova mora pripremili su Udruženje obrtnika grada Šibenika – sekcija ugostitelji.
 

Iz kategorije: Županija info