Datum objave: 12. Veljača 2018

Knin se želi razvijati kao pametni grad,ali samo 6 posto kućanstava ima brzi internet

Diana Ferić
Diana Ferić

Aktualna gradska vlast u Kninu na čelu s dr. sc. Markom Jelićem želi od Knina napraviti pametni grad, grad u kojem će se primjenjivati nove tehnologije kako bi se na što bolji i brži način zadovoljavale potrebe i interesi građana pa ne čudi što je upravu u Kinu danas održan znanstveno-stručni skup „Digitalna transformacija: Knin pametan grad". Ti planovi nisu mogući bez brzog interneta, a porazan je podatak koji je danas iznio ravnatelj HAKOM-a Marijo Webera da samo šest posto kućanstava ima brzinu interneta veću od 30 megabita po sekundi.
No gradonačelnik Knina Marko  Jelić istaknuo je kako Knin ima viziju gdje želi biti u budućnosti.

 

„ Budućnost nije statična. Ona je kontinuirano promjenjiva, a u to se uklapa i ova digitalna transformacija Knina u pametni grad. Ljudi su se ovdje još od neolita na brdu Spas transformirali. Sad je vrijeme da izgradimo grad koji će omogućiti svim našim sugrađanima, gostima, ali i institucijama da sve usluge budu dostupne na način na koji nova tehnologija zahtjeva“, istaknuo je najavio još širu konferenciju o budućnosti Knina koja se upravo priprema.

 

Uvodnim riječima obratili su se i župan Goran Pauk te dekanica kninskog Veleučilišta Marka Marulića Lovorka Blažević koja je istaknula opredijeljenost veleučilišta za nove tehnologije od njegovog osnutka.

 

„Pametne tehnologije i druge teme kojima se današnji skup bavi, teme su budućnosti. Šibensko-kninska županija toga je itekako svjesna i takvim temama pridaje veliki značaj. Tako smo upravo, prije otprilike mjesec dana, sa svih pet gradova i 15 općina Šibensko-kninske županije potpisali Sporazum o suradnji na Projektu razvoja širokopojasne infrastrukture sljedeće generacije koji se financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Po završetku tog projekta, najkasnije 2021. godine, na području svih pet gradova i petnaest općina Šibensko-kninske županije bit će omogućen pristup širokopojasnom internetu“, kazao je župan Goran Pauk i pohvalio organizaciju ovog skupa koji je Grad Knin organizirao u suradnji s renomiranim hrvatskim stručnjacima iz ovog područja i to Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Fakultetom elektronike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Veleučilištem Marko Marulić iz Knina.

 

Skup je otvorio relevantne teme upotrebe pametnih tehnologija, u smislu stvaranja „pametnog grada Knina“, s naglaskom na uštede, energetsku učinkovitost, samoodrživost i poboljšanje kvalitete života građana, te prijeko potreban razvoj širokopojasnog interneta
 

Iz kategorije: Županija info