Datum objave: 27. Prosinac 2017

Šestero proizvođača iz Šibensko - kninske županije dobilo "Suncokret ruralnog turizma"

Diana Ferić
Diana Ferić

Među dobitnicima nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za najbolje programe i projekate u ruralnom turizmu koje su dodjeljene u zagrebačkom Hotelu Academia su i proizvođači i OPG –ovi iz Šibenskon – kninske županije.

U I. kategoriji – Turistička seljačka obiteljska gospodarstva, Zlatnu povelju je dobilo „Seljačko domaćinstvo sv. Jure“ iz Unešića, a Brončanu povelju „Agroturizam Kalpić – OPG Kalpić“ iz Radonića.
U II. kategoriji – Poduzetnici u ruralnom turizmu, Posebno priznanje za promicanje pčelarenja dobio je Poljoprivredni obrt „Prominka“ iz Knina.
U V. kategoriji – Tradicijska ruralna gastronomija, Posebno priznanje za povezivanje turizma i ekološke proizvodnje sira dobio je ekološki sir iz mišine, „OPG Mirko Validžić“ iz Oklaja.
U VI. kategoriji – Vinski turizam, Posebnu povelju su dobila vina „Sladić“, „OPG Ante Sladić“ iz Plastova.
U VII. kategoriji – Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakama zemljopisnog podrijetla, Zlatnu povelju je dobio „Obrt lipa“ iz Prvić Šepurine.

Dodjelom tih nagrada promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma.

 

Najboljima su uručene Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvodi i proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla, a dodijeljena su i dva priznanja za životno djelo Stjepanu Cukoru i dr.sc. Eduardu Kušenu, koji su dio svoje bogate profesionalne karijere posvetili razvoju ruralnih prostora. Na natječaj je do ljeta pristiglo 130 prijava iz 18 županija.

 

Iz kategorije: Županija info