Datum objave: 09. Prosinac 2017

"Vukovi sa Svilaje" slave danas 25 godina samoinicijativnog osnivanja svoje domobranske postojbe

Diana Ferić
Diana Ferić

Domobranska postrojba „Vukovi sa Svilaje“ slavi danas 25. godišnjicu osnivanja. Ona je u Domovinskom ratu bila endemska pojava jer je nastala samorganiziranjem mještana sela Mirlović Polja na Svilaji koji su, nakon što su srpske paravojne snage okupirale drniško područje, ostali izolirani,a do njih se moglo doći samo sa strane Splitsko – dalmatinski županije. Mještani Mirlović Polja ponosni su na to kako su sami obranili svoje selo pa danas imaju što i slaviti. Zanimljivo je da je još živ pripadnih te postrojbe koji danas ima preko 90 godina.

Ovo je priča o njima koju smo objavili davne 1992. godine.

 

U siječnju 1992. godine doznali smo za priču o žiteljima sela Mirlović Polja i zaseoka Drvenjaka na planini Svilaji koji su se sami organizirali, naoružali i uspješno branili i obranili svoje selo od žestokih napada premoćnog neprijatelja koji je na njih nasrtao nakon što je zauzeo Drniš i Petrovo polje.
Ta samonikla domobranska postrojba dala si je ime „Vukovi sa Svilaje“. U vrijeme boravka u Mirlović Polju i Drvenjaku za njih se tako malo znalo da je selo često bilo na udaru minobacača i topništva same Hrvatske vojske čije postrojbe nisu imale informaciju da selo drže organizirani mještani. Tadašnja Samostalna mirlovićka četa kako se postrojba službeno zvala pripada je 142. drniškoj brigadi.
Neka imena mirlovićkih branitelja na slikama: Joke Buzov (zapovjednik), Ivan Buzov – Laća, Ilija Ivčević, Ivan Buzov – Ivica, Mirko Buzov, Marko Janjić, Ilija Buzov Brajić zvan Vuk, Nediljko Janić, Marko Janjić, Stipe Buzov.

Selo su rame uz rame s žiteljima branili Albanac Azem Gashi, Talijan Mario Fabris i Ana Kljaković (iz Solina).

Selo je, inače, u rujnu 1991. godine obranio sam Ivan Buzov Laća. Nakon pada Drniša kada su postrojbe JNA, pobunjenih Srba i srbijanskih četnika krenule prema Šibeniku jedan njih dio zaputio se prema Mirlović Polju kojeg su napustili svi žitelji osim Ivana Buzova Laće. On im se suprotstavio pucajući iz trofejne puške iz Drugog svjetskog rata za koju je imao svega desetak komada streljiva. Neprijatelj je ustuknuo. JNA je na njega pucala topovima i prijetila tenkovima, a on je sam branio selo punih mjesec dana kada su mu se pridružili susjedi pa su zajedno potisnuli neprijatelja sve do ruba Petrova polja. Tako je ostalo sve do 1995. i VRA Oluja.

Pjevač Siniša Vuco uglazbio je pjesmu „Vukovi sa Svilaje“ koja je trebala konkurirati Thompsonovom ratnom hitu „Bojna Čavoglave“. Vuco je osobno dolazio u Mirlović Polje te organizirao koncerte za branitelje sela u rovovima na prvoj bojnoj crti što je također dokumentirano fotografijama.
 

Iz kategorije: Županija info