Utorak, 07 Studeni 2017 09:39

Postavljena info-ploča:Vezir Rustem - Paša Opuković "vratio" se u rodni Skradin

Napisala: 
Postavljena info-ploča:Vezir Rustem - Paša Opuković "vratio" se u rodni Skradin


Info ploča o veziru Rustem-Paši Opukoviću postavljena je u njegovom rodnom Skradinu u prisustvu gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića, ravnatelja Muzeja grada Šibenika Željka Krnčevića i Oğuza Aydemira, turskog poduzetnika i filantropa.

Rustem-Paša Opuković, rodio se 1500. godine u Skradinu. Bio je veliki vezir i najbliži savjetnik sultana Sulejmana I. Veličanstvenog. Još kao dijete, Rustem je odveden u Istanbul gdje je gradio uspješnu vojnu i birokratsku karijeru i stekao titulu velikog vezira. Godine 1539. oženio je sultanovu kćer Mihrimah. Umro je 1561. godine u Istanbulu gdje se danas nalazi i Rustem-pašina džamija.

„Tragovi osmanske baštine čine korpus bogate i slojevite baštine hrvatskog naroda. Njihovo otkrivanje služi jačanju kulturnih veza Hrvatske i Turske, ali i kulturnom i ekonomskom razvoju lokalnih zajednica diljem Hrvatske.“ – izjavio je Oğuz Aydemir, koji je krajem 2015. godine, zajedno s hrvatskim povjesničarom i turkologom Anđelkom Vlašićem, priredio luksuzno opremljenu monografiju '“Tragovi osmanske kulture u Hrvatskoj'“.
 

Objavljeno u Županija info
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!