Datum objave: 08. Svibanj 2017

Dani otvorenih vrata:Šibensko - kninska županije već više od 10 godina uspješno provodi EU projekte

Diana Ferić
Diana Ferić

Brojni projekti koji su u Šibensko – kninskoj županiji ostvareni zahvaljujući financijskoj potpori Europske unije predstavljeni su danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku , u okviru „Dana otvorenih vrata EU projekata“ , tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna koji diljem Hrvatske organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira .

 

Mira Lepur, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko – kninske županije, koja je koordinator aktivnosti, ukratko je predstavila najvažnije projekte od uređenja tvrđave Barone koja nije samo važna za prezentaciju kulturne baštine nego djeluje i kao edukacijski centar, potom Alu Tech centar u Mandalini u kojem su uređeni laboratoriji i uredi za inovatore, ili pak projekt Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka u Drnišu, HERA u sklopu kojeg je uređen arheološki lokalitet Velika Mrdakovica i projekt o vodi, HOLISTIC, nadalje Projekt kojim se usklađuju doškolovanja i prekvalifikacije s potrebama tržišta rada do uređenja 4,4 kilometara šetnice u kanalu svetog Ante, koji je, to napominju svi, jedna od najvažnijih takvih projekata.

Na Panelu koji je potom održan, a nazočni su bili i gradonačelnici svih gradova u kojima su provedeni EU projekti,  župan Goran Pauk se prisjetio početaka rada na EU projektima u Šibeniku i Županiji u čemu se našao još kao dogradonačelnik Šibenika. Posebno je istaknuo kako ne bi želio da se predstavljanje svih tih projekata koji su financirani novcem iz Europske unije stavi u predizborno okruženje i shvati kao pokušaj njihove samopromocije. „To ni u kom slučaju ne bi bilo pošteno jer ovo radimo kontinuirano i ovdje je riječ o promociji uloge Europske unije u Hrvatskoj i Hrvatske kao dijelu Europske unije.“, kazao je Pauk.

 

Mira Lepur je podsjetila na brojna događanja i atrakcije koje su predviđene Programom „Dana otvorenih vrata EU projekata“ kao što su kanjoning ture na Čikoli i spuštanje ziplineom i posjet Memorijalnom centru Faust Vrančić u Prvić Luci,a završnica je 13. svibnja kada će u Šibeniku biti organizirana biciklijada od rive do kanala svetog Ante.


Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije kao regionalni koordinator i nositelj regionalnog razvoja u našoj županiji, zajedno sa gradovima s područja županije priključila se obilježavanju Europskog tjedna - organiziranjem različitih događaja, konferencija i slobodnih obilazaka projektnih lokacija.

Obilježavanjem Europskog tjedna želi se omogućiti zainteresiranoj javnosti da dobije osnovne informacije o najznačajnijim EU projektima koji su implementirani na području naše županije i mogućnostima koje pružaju EU fondovi, kažu u Razvojnoj agenciji.

 

8. svibnja
Predstavljanje EU projekata u Šibensko-kninskoj županiji
12 -13h Gradska knjižnica Juraj Šižgorić
Organizatori: Šibensko - kninska županija i Razvojna agencija Šibensko - kninske županije
9. svibnja
Dan otvorenih vrata Centra AluTech
10 - 14h Obilazak Centra AluTech uz stručno vodstvo
organizator: Razvojna agencija Šibensko - kninske županije
Knin
10. svibnja
Predstavljanje iskustava grada Knina u povlačenju EU sredstava
10 -12h Gradska vijećnica, Knin
Organizatori: Grad Knin JZ Grada Knina, POU Knin, Veleučilište u Kninu, Udruga Bartolomej, Ekološka udruga Krka, Udruga Zvonimir i Razvojna agencija Šibensko - kninske županije
Drniš
12. svibnja
Predstavljanje EU projekata grada Drniša
12 - 13h Velika gradska vijećnica, Drniš
12. i 13. svibnja
Izložba Od zrna do pogače i kreativno-edukativna radionica za djecu
9 - 13h Stara Mlinica, Drniš
13. svibnja
Kanjoning ture i besplatne vožnje na zipline-u
9 - 18h Kanjon Čikole, Miljevci
Organizatori: Grad Drniš, Muzej grada Drniša i Braniteljska zadruga Miljevci
Vodice, Prvić Luka
13. svibnja
Dan otvorenih vrata Memorijalnog centra Faust Vrančić
09 -15h Slobodan ulaz u MC Faust Vrančić, Prvić Luka
10 - 12h Edukativna radionica za djecu Faustove tajne
Organizatori: Grad Vodice i Memorijalni centar Faust Vrančić

Minerska, šetnica u kanalu sv. Ante
13. svibnja
Sportske aktivnosti za građane i druženje na šetnici u uvali Minerska
11 -13h Predstavljanje najznačajnijih županijskih EU projekata: Turistička valorizacija Kanala sv. Ante, AluTech, Holistic, Hera,
Organizatori: Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i JU Priroda

 

 

 


- See more at: http://www.rra-sibenik.hr/clanci/dani-otvorenih-vrata-eu-projekata-u-šibensko-kninskoj-županiji-06-13-svibnja-2017/497.html#sthash.WeZL68xj.dpuf
 

Iz kategorije: Županija info