Datum objave: 18. Travanj 2017

Najavljeni "Dani hrvatskog pršuta"na kojima će se pršuti degustirati i o njima pričati

Diana Ferić
Diana Ferić

Konferencija za novinare u povodu nadolazećih „Dana hrvatskog pršuta“ koji će se održati 21. i 22. travnja u hotelu D-Resort u Šibeniku organizirana je danas u tom šibenskom hotelu. Program i ciljeve stručnog i poslovnog skupa predstavili su Goran Pauk, župan Šibensko – kninske županije, Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta te dr. Željko Pilić, certificirani proizvođač Drniškog pršuta. O programu i atrakcijama koje očekuju posjetitelje, govorio je Krešimir Grubić, član organizacijskog odbora manifestacije.
Župan Goran Pauk bio je u ulozi domaćina ovogodišnjeg susreta: „Ponosni smo što je naša županija kolijevka Drniškog pršuta, jednog od prvih hrvatskih brendova zaštićenih na EU tržištu. Pršut je simbol naše tradicije i načina života. Istovremeno, predstavlja i iznimni gospodarski potencijal, naročito u turizmu. Plasmanom naših poljoprivrednih proizvoda kroz turizam možemo osigurati ravnomjerni gospodarski razvoj i zapošljavanje u najosjetljivijim ruralnim područjima. Zato s ponosom podupiremo ovu manifestaciju, kao i brojne aktivnosti usmjerene unapređenju prerađivačke industrije i ruralnog razvoja“, istaknuo je i dodao:

 

„U Hrvatskoj se proizvede oko 250 – 300 tisuća pršuta godišnje, a na tržištu – posebno u turističkom sektoru - postoji potražnja za još barem 500 tisuća komada. Odavno smo shvatili da moramo prestati brojiti samo noćenja i dolaske. Tih gotovo milijun ljudi koji godišnje posjeti našu županiju negdje mora jesti. Od turizma možemo živjeti samo ako im uspješno ponudimo domaći proizvod. Zahvaljujući sve boljoj organizaciji i sve boljoj kvaliteti proizvoda, certifikaciji i standardizaciji proizvodnje, Drniški pršut nam je trenutno najbolji tržišni adut i kao takav, na listi je prioriteta u razvojnim planovima Šibensko-kninske županije".

Predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta, Darko Markotić govorio je o gospodarskom potencijalu pršutarske proizvodnje i važnosti postupaka certifikacije i zaštite robnih marki: „Trenutno se u Hrvatskoj proizvodi 350 tisuća pršuta godišnje ukupne tržišne vrijednosti nešto manje od dvjesto milijuna kuna, a potražnja je u stalnom porastu. Istovremeno se uvozi gotovo dvostruko veća količina. Cilj Klastera je da kroz edukaciju, udruživanje, promociju i organizaciju stručnih i poslovnih skupova ojačamo domaću proizvodnju i dostignemo proizvodnju od milijun pršuta godišnje. Preduvjet tako ozbiljnog iskoraka je certifikacija proizvodnje i zaštita robnih marki, bez kojih je nemoguće uspostaviti odnose s ozbiljnim trgovačkim lancima, hotelskim kućama i izvoznicima“, objasnio je.
Dr. Željko Pilić, proizvođač Drniškog pršuta istaknuo je kako je turizam važan kanala prodaje pršuta i objasnio što se da proizvođače Drniškog pršuta promijenilo otkako je on zaštićen. koje su nastupile zaštitom brenda Drniškog pršuta: „Turizam je izvrstan kanal prodaje. Većinu proizvoda konzumiraju strani turisti, pa možemo slobodno govoriti o izvozu. Godinama je na tržištu vladao nered, različiti uvozni proizvodi, pa čak i šunke i špalete u trgovinama su se sasvim legalno deklarirale kao „Drniški pršut“ što nam je stvaralo nelojalnu konkurenciju. Danas se točno zna koji proizvod i pod kojim uvjetima se smije nazivati „Drniškim pršutom“. Ima i danas plagijata, ali njih se može lako prijaviti nadležnim inspekcijama, pa je situacija ipak dosta bolja", kazao je.

 

Manifestacija "Dani hrvatskog pršuta" bit će otvorena za javnost, a okuplja certificirane proizvođače Dalmatinskog, Drniškog, Krčkog i Istarskog pršuta, prvih hrvatskih prehrambenih brendova zaštićenih na EU tržištu. Organizator je Klaster Hrvatskog pršuta, udruga tridesetak proizvođača koji zajedno čine preko 90 posto ukupne pršutarske proizvodnje. Održava se uz potporu Šibensko – kninske županije i Turističke zajednice Grada Šibenika, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske gospodarske komore.
 

Iz kategorije: Županija info