Datum objave: 20. Siječanj 2016

Goran Pauk:Smanjenje broja županija nije najvažnije za decentralizaciju

Šibenik News
Šibenik News

 

Decentralizacija, kao preduvjet za gospodarski oporavak i rast, jedna je od ključnih tema u posljednje vrijeme. Dok se ta pitanja nastoje svesti na raspravu o teritorijalnom preustroju, nosioci vlasti na regionalnoj razini uprave zalažu se za jačanje decentralizacije u kojoj prvenstveno mora doći do korekcije porezne politike i fiskalne decentralizacije, a županije nastavljaju raditi i maksimalno doprinositi regionalnom razvoju. Upravo o tomu raspravljalo se na panelu „Županije – nosioci razvoja“ održanom u sklopu konferencije Small and Medium Business Forum.

Odgovarajući na pitanje o smanjenju broja županija, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk rekao je kako to nije najvažnije pitanje jer promjena broja nije reforma. „Srž reforme mora biti funkcionalna i fiskalna decentralizacija koja je nužna; bilo to iz poreza na dohodak ili poreza na dobit – to tek treba vidjeti“, rekao je Pauk i dodao kako je politička volja za reformu najvažnija.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina rekao je kako regionalna samouprava može preuzeti sve poslove državne uprave. „Lokalna zajednica mora živjeti od svojih resursa, a bez zapošljavanja nećemo stvoriti ravnotežu. Decentralizacija nosi sa sobom i demokratizaciju, a to je svakako cilj svih županija“, rekao je Komadina.

Govoreći o županijama kao nosiocima razvoja, župani su se složili da su razvojne agencije jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja kako svake pojedine županije, tako i Republike Hrvatske u cijelosti.

Iz kategorije: Županija info