Datum objave: 15. Svibanj 2019

Rotary klub Šibenik: 20 godina služenja drugima bez osobne koristi

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Rotary klub obilježava 20 godina rada iako je u Šibeniku osnovan daleke 1933. godine, a prvi predsjednik bio je Miloš Šupuk, unuk prvog šibenskog gradonačelnika Hrvata Ante viteza Šupuka.


Duh rotarijanstva otjelovljen je u Šibeniku osnivanjem kluba 23. travnja 1933. Bio je to 7. hrvatski klub (nakon Zagreba, Osijeka, Varaždina, Sušaka; Splita i Vukovara). Na svečanom charteru 25. lipnja 1933. Povelju prvom predsjedniku kluba Milošu Šupuku predao je bivši guverner distrikta 77 Edo Marković. U četveročlanoj delegaciji kumskog kluba Zagreb bio je i slavni hrvatski umjetnik Ivan Meštrović.

Na žalost, 1941. godine nastupila je prisilna zabrana rada tog kluba koja je trajala niz desetljeća da bi rad kluba ponovno bio obnovljen 14, svibnja 1999. godine.

"Kao što su članovi Rotary kluba 1933. godine bili uvjereni da su besmrtne ideje koje počivaju na prijateljstvu, razumijevanju i toleranciji među svim ljudima bez obzira na njihovu narodnost, kulturu, obrazovanje, vjeru, religiju, političko opredjeljenje, podrijetlo i nasljeđe, tako i članovi Rotary kluba Šibenik 2019 . godine na istim stepenicama Meštrovićeva mauzoleja svjedoče nakon 86 godina koliko nas je u zadnja dva desetljeća rad u Rotary klubu na temeljnim principa rotarijanstva učinio sretnim, koliko nas je obogatio bezbrojnim druženjima i darivanju dijela sebe zajednici i zemlji iz koje smo ponikli", napisao je u brošuri koju su izdali u povodu 20. obljetnice obnovljenog rada Nikica Vučenović, jedna od šibenskih rotarijanaca s najdužim stažom. 

Trenutno Klub broji 25 aktivnih članova, a proteklih 20 godina veći broj uglednih Šibenčana bili su ili su još uvijek članovi Kluba. U okviru svog djelovanja organiziraju brojne susrete i druženja s drugim klubovima, od svog osnutka do danas Rotary klub Šibenik djeluje otvoreno prema društvenoj zajednici, posvećen pokretanju inicijativa i poticanju osobne društvene energije u svrhu pomaganja onima kojima je pomoć i potpora potrebna, a ponekad i nužna.
U proteklih 20 godina organizirali su više od 80 humanitarnih akcija i projekata od onih koji su namijenjeni pomoći siromašnim građanima do potpore mladima i njihovog stipendiranja ili pak nabave uređaja i opreme za različite institucije i ustanove, glazbenih instrumenata, knjiga za knjižnice,novca za obnovu povijesne baštine ... Dodjelili su više od 800 000 kuna pomoći.

Kada je riječ o pomoći siromašnima već godina organiziraju takozvani Božićni most kada uoči božićno - novogodišnjih blagdana prikupljaju hranu i higijenske potrepštine za siromašne građane Šibensko - kninske županije i članovi Rotary kluba im ih potom osobno uručuju uljepšavajući im blagdane.
S druge strane je njihova dugogodišnja akcija "Za šibensku izvrsnost" u kojoj su davali stipendije mnogim nadarenim mladim Šibenčankama i Šibenčanima.
Mladi su, im inače, u središtu pozornosti pa su tako organizirali dolazak mladih, djece članova Rotarijanaca iz mnogih država u Šibenik, ali i odlazak mladih Šibenčana u druge zemlje.

"U duhu istinskog rotarijanstva potiču se mladi da putuju, susreću se sa svojim vršnjacima iz drugih sredina, naroda različitih pripadnosti, kako bi se upoznali, razmjenjivali stavove, interese. Tako stvaraju se dobri preduvjeti za međusobno razumijevanje i toleranciju, tim temeljima za bolju sutrašnjicu. Naš klub u 5 navrata bio je domaćin mladima iz cijele Europe. Uvijek je dolazilo po 12 mladih, po jedan mladi gost iz jedne države. Trudili smo se biti dobri domaćini i ugostiti ih u našim domovima te im pokazati im ono najbolje od naših obitelji, grada, županije, Lijepe Naše. Organizirali smo izlete u gotovo sve dijelove naše županije, od Burnuma, do Primoštena Burnog, natjecanja u kanuima u Skradinu, biciklističku turu “Četiri šibenske tvrđave”, piknik u Sokolarskom centru Dubrava. Ti mladi divni ljudi bili su i naše hostese i prezenteri na akciji dječjih slika u Gradskoj vijećnici u Šibeniku. Nezaboravan doživljaj je bila izvedba mladih Europljana u zborskoj izvedbi pjesme na hrvatskom “Ruzinvai brod”", prisjećaju se šibenski rotarijanci.

Jednako su zanimljiva i njihova međusobna druženja od organiziranja izleta koćaricom do posjeta europskim metropolama, jedrenja, plesova ... no uvijek je na prvom mjestu služenje drugima. 


"Trenutni zadatci, osim onih osnovnih, osobnog djelovanja svakog člana kluba, a time i kluba u cjelini, na prezentiranju rotarijanske ideje i programa u svojoj zajednici, sastoje se u aktivnostima obnove članstva, motiviranja i uključivanja novih članova kluba, kako bi osigurali kontinuitet djelovanja i realizaciju zamišljenih programa i akcija. Također trebamo raditi na motivaciji postojećeg, a manje aktivnog članstva na uključivanju, sudjelovanju, predlaganju i realizaciji postojećih i novih programa. Poseban zadatak ne kojem ćemo raditi je uključivanje žena u rad kluba, kao članova kluba, što je zapravo preporuka RI, jer smo jedan od rijetkih klubova u našem Distriktu 1913, koji među članovima nema žena i tako ćemo pridonijeti ravnopravnosti spolova, a posebno na novom elanu i idejama u djelovanju našeg kluba. Na kraju, dragi prijatelji, čestitam nam na ovoj važnoj obljetnici, na svemu što smo do sada realizirali, a u budućnosti nam želim još važnih obljetnica i uspješnih programa i projekata"; kaže aktualni predsjednik Čedo Perković.

Proslava 20. obljetnice obnovljenog rada Rotary kluba u Šibeniku prilika je za podsjećanje na puno toga dobrog što su šibenski rotarijanci i njihove bolje polovice okupljene u Inner Weel klubu napravili za lokalnu zajednicu, ali i na tužnu činjenicu da su ostali bez jednog od svojih najaktivnijih članova, kapetana Gordana barake koji je ove godine iznenada preminuo pa su s eu brošuri od njega oprostili toplim emotivnim riječima koje je na komemoraciji u povodu njegove smrti izrekao Nikica Vučenović: 

 

"...zamislit ćemo da si otišao na još jedno daleko putovanje, pa kad se na sljedećim sastancima kluba bude pitalo tko nije nazočan, ja ću za tebe, prijatelju, reći da si postao naš prvi dopisni član izvan ove galaksije, da svojim postojanim sjajem omogućavaš orijentaciju našem klubu kroz vremena koja dolaze…..
Vjerujemo da ovo nije kraj, ovo je samo tvoj prerani odlazak, koji nas obvezuje da prenosimo tvoju energiju, tvoju dobrotu, pa kad ti se jednog dana pridružimo na toj dalekoj zvijezdi s pravom ćemo reći: “Hvala ti, Gordane, što si nam pomogao da postanemo bolji ljudi!”

A šibenski rotarijanci su međusobnih druženjem i pomaganjem drugima mnogima pomogli da postanu bolji, sretniji i uspješniji ljudi.

Svoj će 20. rođendan proslaviti u subotu, 18. svibnja humanitarnim koncertom u šibenskom kazalištu Ksenije Erker koja izvodi pjesme Arsena Dedića, uz pratnju gitariste Zorana Miše Longina pod nazivom "Takvim sjajem može sjati". Cijena ulaznice je 50,00 kn. Cjelokupni iznos od ulaznica namijenjen je za kupnju violončela mladom talentiranom glazbeniku Viktoru Hodaku, koji nema svoj instrument. Karte možete kupiti u atriju kazalištu.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik