Datum objave: 03. Ožujak 2019

Neobično turističko razgledavanje Šibenika:Šibenčani Šibenčanima pričali priče o Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani koji su se danas odazvali pozivu šibenskog društva turističkih vodiča Mihovil za razgledavanje Šibenika svjedočili su posebnom vođenju u kojem glavnu riječ nisu imali turistički vodiči nego Šibenčanke i Šibenčani i zaljubljenici u Šibenik koji su im pričali svoje priče. Trojac Karmen Jelčić Pulić, Edi Kapitanović i Ana Paić odazvali su se akciji udruge Mihovil pod nazivom "Ispričaj mi priču" i nakratko preuzeli ulogu vodiča što im je, po reakcijama onih koji su sudjelovali jako dobro išlo.

 

"Željeli smo animirati naše građane da nam ispričaju svoje, autentične priče, kako bismo njima obogatili priču o Šibeniku koju turistima pričamo mi profesionalni turistički vodiči. Priče su ono najbitnije. Mi možemo dati povijesne detalje, ali kad naši gosti čuju detalje, na primjer, gdje su se Šibenčani igrali kao djeca, kako su provodili vrijeme, kako su ih stanari iz centra grada tjerali s ulice da mogu odmoriti bez galama, e onda su to priče koje mi vodiči možemo iskoristiti u razgledavanju, a gosti takve stvari obožavaju", kazala je Tina predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil Tina Biluš.

 

Ovo neuobičajeno razgledavanje  Šibenika započeo je u Zagrađu, dijelu povijesne Jezgre Šibenika podno tvrđave svetog Mihovila koji je pomalo zapostavljen.
Karmen Jelčić Pulić je šibenska nevista koja se doselila iz zagreba u Šibenik prije nekoliko godina upravo u taj dio starog grada. Ona je ispričala priču o crkvi svetog Križa i posebnom raspelu.

 

"Živim iznad crkve sv. Križa u Zagrađu. Primijetila sam da u taj dio grada turisti ne zalaze, a oni koji dođu ne znaju pričo o raspelu koje je doplovilo morem. Ja im tada ispričam o čemu se tu radi, a ljudi budu oduševljeni. Nije im toliko do same građevine, nju poslikaju da je ne zaborave, ali nakon što čuju priču u pozadini, oduševe se. Zaključila sam zato da se treba javiti našim vodičima i reći im da šalju svoje grupe u 'moj' dio grada za koji smatram da je apsolutno prekrasan", rekla je Karmen Jelčić Pulić .

Ana Paić pričala je o svom djetinjstvu na Gorici na kojoj je odrasla i na kojoj i danas živi, a Edi Kapitanović i Starom pazaru i svojoj obitelji koja je dugo u Šibeniku i koja je dala mnoge zaslužne Šibenčane.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik