Datum objave: 24. Rujan 2018

Šibenska grandeca dr.sc.Irena Bralić na međunarodnom skupu pedijatara u Rimu predavala o cijepljenju djece

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenca grandeca, pedijatrica doc.dr.sc. Irena Bralić, prim. dr.med. održala je pozvano predavanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti cijepljenja djece (Vaccines: past, present and future) nameđunarodnom pedijatrijskom skupu Euro-Global Conference on Pediatrics and Neonatology, koji koji je održan nedavno u Rimu i bila je jedina pedijatrica iz Hrvatske. Predavanje su izuzetno dobro prihvatili pedijatari i neonatolozi iz Europe i svijeta pa je dr.sc. Bralić pozvana i na iduću konferenciju koja će se održati u Londonu od 23.do 25. rujna 2019.

 

 

Dr.sc. Irena Bralić je sa svojim suradnicima napisala sveučilišni priručnik „Cjepljenje i cjepiva“ koji je izdala Medicinska naklada.

 

"Prevencija bolesti i preventivni programi stručni su, znanstveni i društveni izazovi suvremenog svijeta. Novo stoljeće je stoljeće cijepljenja koje ima potencijala za eradikaciju, eliminaciju i kontrolu mnogih po život opasnih infektivnih bolesti.Cijepljenje je esencijalno ulaganje u budućnost kojim se sprječava 2,5 milijuna smrti godišnje i pruža djeci šansa da ostvare svoje maksimalne razvojne potencijale. Iako je cijepljenje medicinska intervencija dokazane učinkovitosti, sigurnosti i ekonomske isplativosti posljednjih se godina neutemeljeno nastoji osporiti. Paradoksalno je da djeca u nerazvijenim zemljama umiru od cijepljenjem preventabilnih bolesti zbog nedostatka cjepiva uslijed siromaštva, a u razvijenim zbog odbijanja roditelja da cijepe svoju djecu. Zdravstveni djelatnici temelj su uspješnosti programa cijepljenja neovisno o tome da li su direktno u njega uključeni ili ne. Globalni program sprečavanja i kontrole cijepljenjem preventabilnih bolesti može se ostvariti kroz koordiniranu aktivnost i interaktivnost cjelokupnog društvenog sektora, političku volju, transparentnost sustava, kontinuiranu i neovisnu edukaciju zdravstvenih djelatnika i suradnih struka, konsenzus struke i partnerski odnos s roditeljima/starateljima djece“, ističe ta uvažena pedijatrica i znanstvenica koja je ove godine ponijela titulu Šibenske grandece upravo zbog uspješne znanstvene i liječničke karijere, ali i zbog privrženosti rodnom Šibeniku te organizacije financijske pomoći mladim studentima bez odgovarajući roditeljske skrbi.

 

 

Rezultate najnovijeg istraživanja „Znanja i stavovi studenata medicine o cijepljenju i cijepivima“ docentica Bralić će sa svojim timom prikazati i na 13. Kongresu hrvatskog pedijatrijskog društva. Kongres pedijatara s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u Konvencijskom centru u Šibeniku od 11.do 14. listopada 2018. Očekuje se sudjelovanje više od 700 pedijatara i zemlje i svijeta.

 

 

Povodom početka nove školske godine naša je šibenska grandeca dala i intervju na TV Jadran u kojem temeljem svoga znanja i iskustva savjetuje roditelje kako da se što bolje snađu u predstojećim roditeljskim obvezama.

Dr.sc Irena Bralić, voditeljica je pedijatrijskog tečaja koji organizira Hrvatsko pedijatrijsko društvo, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te autorica i stručna urednica rasprodanog priručnika za roditelje "Kako zdravo odrastati", sveučilišnog udžbenika "Prevencija bolesti u dječjoj dobi" te sveučilišnog priručnika "Cijepljenje i cjepiva".

 

Iz kategorije: Volim Šibenik