Četvrtak, 30 Kolovoz 2018 11:02

Tko je Ivan Rikard Ivanović, osječki pravnik koji je znao pokrenuti gospodarske potencijale Šibenika

Napisala: 
Tko je Ivan Rikard Ivanović, osječki pravnik koji je znao pokrenuti gospodarske potencijale Šibenika

Priča o zanimljivom poslovnom i privatnom životu Ivana Rikarda Ivanovića, pokretača šibenske aluminijske industrije 1937. godine i jedne od najznačajnija ličnost u gospodarskoj povijesti Šibenika gotovo je nepoznata. On je bio osječki doktor prava, industrijalac i političar koji je znao pokrenuti šibenske potencijale kroz tvrtku Ivanal u Lozovcu , a tu tradiciju nastavljaju njegov sin Marko i unuk Vladimir koji danas vodi modernu tvornicu Ivanal na Podima.

Poduzetnik i industrijalac doktor prava Ivan Rikard Ivanović, jedna je od najznačajnijih ličnosti u suvremenoj povijesti Šibenika iako je u Šibeniku živio samo šest mjeseci 1941. godine tijekom kojih nije imao priliku značajnije sudjelovati u njegovom političkom i društvenom životu. Čovjek bez kojeg Šibenik ne bi bio grad aluminija i ne bi postao nacionalno industrijsko središte porijeklom je iz Osijeka gdje je 1880. godine rođen kao Menedel Rikard Kraus. Uz to što je bio uspješan poslovni čovjek koji je prije dolaska u Šibenik imao u zagrebu i benzinske stanice bio je i bonvivan, ženio se tri puta, a žene su ga obožavala iako je rastom bio nizak i mao samo 162 centimetara. Oni koji mu nisu mogli parirati u poslu znali su ga nazivati „napuhanim patuljkom“.

Sve o životu Ivana Rikarda Ivanovića možete pročitati u novom broju internetskog časopisa „Volim Šibenik“ na linku:

https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim_sibenik_no27

 

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!