Datum objave: 10. Svibanj 2018

Prvi i posljednji moderni javni zahod u Šibeniku bio je izgrađen 1915. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Javni zahod izgrađen u Šibeniku izgrađen 1915. godine, već 1936. godine opisivan kao gradska sramota, srušen je u bombardiranjima Šibenika 1943. godine i od tada do danas u Šibeniku nije izgrađen novi niti se njegova gradnja planirana.

U Šibeniku je u travnju 1915. godine počela izgradnja prvog modernog javnog zahoda "s prostranim pisoarom, tri muška zahoda badava i dva zahoda za muške i jedan zahod za ženske uz plaću".
Zahode "usred nasada ljupkih nasada i ukrasnog cvijeća" kako je bilo svečano objavljeno bio građen ispred kavane "Central" (kasnije "Astoria", danas je na tom mjestu pivnica i picerija "Liro") u prizemlju hotela "De la Ville" na zapadnoj strani Voćnog trga uz kuću Comici (Kotlar) nasuprot trafostanice koja je bila podignuta 1895. godine kada je Šibenik dobio struju iz hidroelektrane "Krka" na Skradinskom buku.

Osim prostranog pisoara, tri besplatna muška zahoda, dva muška zahoda čije se plaćanje koristilo i jednog ženskog zahoda kojeg su dame morale plaćati ako su ga htjele koristiti, bila je uređena i posebna prostorija za čuvaricu zahoda.

Da njihovom gradu koji raste, razvija se i postaje sve privlačniji turistima nedostaje javni klozet kakav priliči njegovom ugledu, značaju i uljuđenosti, Šibenčani su bili svjesni još od kraja 19. stoljeća kada je legendarni šibenski gradonačelnik Ante vitez Šupuk uzaludno nastojao spriječiti "gnjusenje po portunima", a do danas ga Šibenik nema iako  je nasušna potreba.

Cijeli tekst pročitajte na:

https://issuu.com/volimsibenik/docs/casopis_volim__ibenik_no26_-_travan

 

Iz kategorije: Volim Šibenik