Datum objave: 17. Srpanj 2017

UPOZNAJTE ŠIBENČANE KOJE POZNAJETE Danijel Hrg,dizajner nadaleko cijenjenog nakita

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako na Googleu upišete riječ Deni odmah vam se pojavi pričao o šibenskom obrtu „Deni design“ iza kojeg stoji četrdesetdvogodišnji samouki dizajner nakita, Šibenčanin Danijel Hrg, poznatiji kao Deni koji svojim ekskluzivnim nakitom izaziva divljenje daleko izvan Šibenika. Unatoč tomu ostao je jednostavan i skroman kao i onda kada se pojavio na tržištu sa svojim nakitom. Po načinu kako priča o tomu što radi podsjeća na nadareno, zaigrano dijete koje se sve vrijeme igra i eksperimentira, kako s materijalom tako i s formama. Nije nevažno spomenuti da je i ljubitelj znanstvene fantastike jer je to vidljivo i u nakitu koji stvara. Njegova originalnost manifestira se i u izgledu njegovog dućana na Maloj loži u koji često svraćaju i turisti pa je postao i svojevrsna šibenska turistička atrakcija odnosno mjestu u koje, ako se već dolazi u Šibenik, mora zaći.

 Geni geni kameni & slavonski

Danijel Hrg rođeni je Šibenčanin, ali s 50 posto mekih ravničarskih slavonskih gena jer mu je otac iz Slavonske Požege i 50 posto tvrdih dalmatinskih gena kamenih budući da mu je mama iz Kljaka, pokraj Drniša. Završio je Obrtničku školu u Šibeniku, a za umjetničku i poduzetničku avanturu izrade nakita zaslužna je njegova tadašnja djevojka, sada supruga Ivana.
-Prvu sam ogrlicu napravio baš za svoju sadašnju suprugu Ivanu i od toga je sve počelo. Još je imam i sentimentalno je čuvam. Već dugo razmišljam hoću li ju objaviti na Facebooku ili ne. Napravljena je od štapića obučenih u konop koji je nepredviđeno pukao pa se sve to pretvorilo u osebujni romboid, otkriva nam Danijel svoje početke.

Nakit kao skulptura

Nakit je profesionalno počeo izrađivati prije trinaest godina, ali stvarao ga je i prije. Najprije je „oblačio“ morske oblutke u konope. To su bili njegovi prvi proizvodi. Tada mu je to bio samo hobby, a za život je zarađivao radeći kao konobar kod punca Petra Peće Prlca u tadašnjem kafeu „Europa“ u Šibeniku. No izrada nakita, koja je počela kao izraz ljubavi prema djevojci vrlo brzo mu je postala glavna preokupacija, a uskoro i posao od kojeg živi. U početku je njegov nakit bio uglavnom klasičan i od poznatih materijala poput koralja i minerala da bi danas koristio i razne egzotične materijale, pleksiglas, dijelove kompjuterskih matičnih ploča...
-Mislim da je tajna moga uspjeha postupni umjetnički razvoj u radu. Nisam ništa forsirao. Supruga, koja se međuvremenu odvojila i radi kao integralni psihoterapeut, i ja imali smo prvi štand na Poljani. Potom smo nakit prodavali u jednom skromnom prostoru na Skalicama, pa u Masnoj ulici i sada smo ovdje na Maloj loži gdje imamo dućan kakav želimo. Svjestan sam da u mom slučaju sada nije samo naglasak na nakitu već i na prostoru u kojem ga izlažem prodajem. To je više galerija nego dućan. Ljudi su to prepoznali i često mi kažu da su jednostavno navratili vidjeti ima li čega novog
Njegov je nakit sličniji skulpturi što su prepoznali i mnogi kritičari umjetnosti koji su odmah otkrili da Deni nije riječ klasičnom izrađivaču nakita. Prije nekoliko godina u časopisu „Glorija In“ svrstali su ga je među 10 izrađivača nakita koji su se dokazali kao skulpturalisti.
-Slažem se s tim jer u materijalu za nakit koji gledam ne vidim samo budući nakit već izlazim iz domene klasične forme. To pod mojim prstima postaje živa, promjenljiva forma koja može biti nakit, ali i, recimo, kućni ukras, kaže Deni.

 Atomi i u šetnji

Što ga je, iz Šibenik, lansiralo u orbitu poznatih i traženih dizajnera nakita izvan granica Hrvatske? Sudeći po objavama na internetskim mrežama prijelomni je trenutak bila izložba njegovog nakita u galeriji „Merikon“ u Beču prije dvije godine. Taj važni iskorak u karijeri omogućila mu je prijateljica koja živi u Beču. Ona ga je povezala ga je s galeristicom „Merikona“ poznatu po tome što promiče nadarene, a nepoznate umjetnike. Ne treba zanemariti ni značaj njegovih „Atom“, skulpture od stiropora koje je inicijalno izradio za izlaganje nakita, a onda ih u trenutku nadahnuća „prošetao“ po ulicama Šibenika, pa po Nacionalnom parku Krka te konačno i po Beču gdje su izazvali veliku pozornost. Sve je to snimio fotograf Nino Šolić koji prepoznao fotogeničnost „Atoma“ što je Deniju donijelo dodatni publicitet.
Njegov nakit danas traže i poznate pjevačice i popularne javne osobe. Šibenska misica Maja Spahija nosila je Denijev nakit na izboru za Miss svijeta, a modna ikona i bivša manekenka Tihana Harapin Zalepugin doslovno ga obožava. S njegovim nakitom oko vrata u Šibeniku je lani na tvrđavi svetog Mihovila nastupila pjevačica Skye iz poznatog benda Morchiba. Primijećena je bila i njegova suradnja sa Zoranom Mihelčić i Udrugom „Sjene“ kada je za predstavu „Hippocampus“, koju su izveli na prošlogodišnji Međunarodni dan plesa, izradio posebni nakit zahvaljujući kojem su sjećanja u plesnom pokretu dobila konkretan oblik.

Srce na infuziji

Denijev nakit koji jest i nije nosiv i danas se nalazi u njegovom posebno dizajniranom dućanu za koji je nedavno dobio neočekivane pohvale od turista iz SAD-a, koji žive u New Yorku na Manhattanu, a u njegov su dućan zalutali šećući Šibenikom. Bili su iznenađeni i zadivljeni. Otvoreno su kazali da tako nešto ne postoji ne samo kod njih u Americi nego ni u velikom dijelu svijeta koji su upoznali. Bio je to mig fortune iz globalnih visina, ali ne dovoljan da zavedene Denija koji ostaje vjeran bivanju u povijesnoj jezgri svog Šibenika u koju je smjestio svoj kreativni pogon i daje joj duh, šarm i životu. Tome je posvetio i zanimljivu instalaciju koju je osmislio s Magdalenom Šetkom. Njih dvoje su je lani, na Valentinovo, smjestili u Galeriju Matija. Ta umjetnička instalacija bilo je veliko gradsko srce na infuziji. Njome su htjeli poručiti Šibenčanima da i oni svojim ponašanjem, dolaskom u povijesnu jezgru, mogu pridonijeti njezinom oživljavanju pa je tako infuzija na koju je srce bilo prikačeno bila đir po gradu, popijena kava i ljubav.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3