Datum objave: 11. Srpanj 2017

Ako volite Šibenik volite i njega:Posegnite za zadnjim tisaknim izdanjem časopisa "Volim Šibenik"

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi, zadnji „papirnati“, tiskani broj časopisa „Volim Šibenik“ od danas je u prodaji s do sada nepoznatim pričama o šibenskoj prošlosti, ali i temama iz šibenske sadašnjosti. U njemu ćete pročitati „znanstvene činjenice“ o utjecaju načina hodanja na ljepotu žena

„Nekim muškim šibenskim dušama i damski sitnovez i koračine težakinja bile su po guštu, ali ipak ni građanin ni težak nije nigda odolio baciti oko za elegantnim strankinjama kad sitnovezno, bilo nogu pred nogu bilo nogu uz nogu, šeću ispred „Krke“ il besposleno idu duž rive „ svjedočanstvo je o tomu kako je između dva svjetska rata u Šibeniku bilo jako bitno kojim stilom dame hodaju.

Donosimo intervju s Filipom Horvatom , uglednim svjetskim fotoreporter, vlasnikom i voditelj em obiteljskog hotel u Prvić Luci na otoku Prviću koji kaže:

„Moj hotel "Maestral" u Prvić Luci od putnik koji je hrlio u svijet pretvorio me je u čovjeka koji je svijet usmjerio k sebi.“


Mislite da poznate šibensku šalturicu i modnu kreatoricu Đinu Grbin koja je nedavno u Šibeniku otvorila svoj butik „Sani“, ali u tekstu koji donosimo saznat ćete niz detalja iz njezine biografije koje sigurno niste znali.

Tu su još i :

IZGUBLJENA SJEĆANJA
Caffe&bistro „Bazza“ vratio život u slavni "konsulata" Vice Rossinija" iz 1861. i legendarnu slastičarnicu Steve Mandića iz 1921. godine

Novi život najvažnijeg spomenika slavne šibenske poduzetničke tradicije

Nakon 15 godina tuge, jada i sramotnog propadanja drevni dućan Vice Rossinija i slavna slastičarnica Steve Mandića postali su, zahvaljujući Duji Draganji i Majli Validžić, ono što nikada nisu smjeli prestati biti - ponos europskog Šibenika.

 

ŠIBENSKA CRNA KRONIKA ZA PLAKAT OD SMIJEHA
Prometne nesreće u Šibeniku u prošlosti su bile vrlo osebujne. U stalnoj rubrici posvećenoj crnoj kronici pišemo o tomu kako su u prometnoj nesreći na glavnoj cesti konji satrali magare te kako je nogometaš „Osvita“ završio pred vojnim sudom zbog bigamističkog zaručivanja s vatrenom Šibenčankom i ratobornom Slovenkom!

INTIMNA POVIJEST ŠIBENIK
80. OBLJETNICA PRVOG SPOMENA SEPARATNIH KUTIĆA I SJEDALA ZA ZALJUBLJENE PAROVE U ŠIBENSKIM KINIMA

Odjeci ljubavnog cmakanja i vjetri strastvenih uzdisaja u šibenskom kino - mraku

Separatne kutiće za ljubavne parove u mraku kina 1937. godine jednako su željeli zaljubljeni kao i ozbiljna šibenska filmska publika koju su glasno cmakanje i neobuzdani strastveni uzdasi ometali u gledanju filmova.


JESMO LI SIGURNI DA OVO NIJE MOGUĆE?
Nakon odluke o razgraničenju Hrvatske i Slovenije u Piranskom zaljevu Međunarodni arbitražni sud razriješio spor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine oko luke "Šipad" u Šibeniku.
Pola uvale Vrnaža postalo teritorijalno more BiH!

BiH dobila koridor kroz kanal sv. Ante koji spaja njene teritorijalne vode s međunarodnim morem.

DOSSIER
70. rođendan šibenske košarke
Šibenska košarka rodila se 1946. godine, a prva javna utakmica odigrana je 1947. godine

Prva javna košarkaška utakmica u Šibeniku, odigrana je u lipnju 1947. godine na bivšim teniskim terenima na Šubićevcu. Igrala je selekcija učenika šibenske gimnazije protiv selekcije zadarske gimnazije pojačane s nekoliko iskusnijih zadarskih košarkaša. Pobijedili su Zadrani, a rezultat nije točno zapamćen. Pobijedila je ekipa Zadra s 14:8, 14:13 ili 14:12 za Zadar. U predigri utakmice muških ekipa na terenu su se pojavile prve šibenske košarkašice.

GASTRO BAŠTINA
Čudesni napitak Romana Vlahova, šibenskog kralja likera i alkoholnih pića porijeklom s otoka Prvića

Romano Vlahov, siromašni seljak koji je pameću i radom posao ime u svijetu na diku domovini i na korist sebi i svom narodu

Iz svoje tvornice u Šibeniku Romano Vlahov je od 1867. do 1888. godine svoj ljekoviti liker izvozio Englesku, Rusiju, Španjolsku, Tursku, Ameriku, Kinu, Indiju, Japan, Perziju i Egipat

JESTE LI ZNALI...
... da se šibenskoj bolnici početkom dvadesetih godina 20 stoljeća „s čvrstih znanstvenih osnova“ tvrdilo da je „nogomet veoma štetan po zdravlje zato što u plućima stvara određena količina rezervnog zraka zbog kojeg životni kapacitet pluća opada u znatnoj mjeri pa nogometašima izostaju refleksi, a pojavljuju se umor, razdražljivost, pospanost, nesvjestica i smanjena radna sposobnost“.

KALENDAR
80. obljetnica snimanja filma "Princeza koralja" na otoku Zlarinu

Nezaboravni film kojeg nakon premijere 1938. godine u Šibeniku više nikada nitko nije gledao

Zlarinjani su bili ljuti na "Princezu koralja" zbog izbacivanja njihovih psovki iz filma i utjecaja njemačkih kostimografa na sužavanje tradicionalne široke zlarinske suknje.


KRPICE IZ BORŠE MALOG MOŠE
Koga bi u tarašu stari Laco zaskočija bilo je jao si ga njemu
Oni koji je živ nije mrtav, al to vridi samo za one koji nisu umrli
Baldekinsko igralište za fuzbal na fašističkom otoku smrti


ŠIBENSKE OBITELJI - KAPITANOVIĆ

Put Kapitanovića od kapetana i harambaša iz Ogorja do šibenskih uglednika

Obitelj Kapitanović, koja pripada među znamenite i ugledne šibenske obitelji, pojavila se u Šibeniku 1887. godine, prije točno 130 godina.

Iz kategorije: Volim Šibenik