Datum objave: 04. Travanj 2017

Projekt "Šibenska grandeca":Priznanja nominiranim ženama dodijeljena u samostanu svete Luce

Diana Ferić
Diana Ferić

Izborom prve Šibenske grandece, Danči Mihovilčević, specijalistkinje anesteziologije i žene koja pomaže oboljelima od najtežih bolesti, nije završila priča o tom projektu. Na poticaj organizatora, Udruge „Volim Šibenik“ i Muzeja grada Šibenika, žene nominirane za tu prestižnu titulu okupile su se danas kod jedne od nominiranih, koja nije mogla doći na dodjelu tog priznanja, a bila je jedna od favoritkinja, sestre Fortunate, kako bi im se uručila priznanja za sudjelovanje u toj nominaciji koja je bila vrlo zahtjevna i osjetljiva.

 

Uvijek srdačna i zaljubljena u sve što pridonosi boljitku Šibenika, sestra Fortunata je, zajedno sa svojim kolegicama, gošće dočekala domaćom uskrsnom pogačom, kakve su pravile naše bake pa je to za mnoge bio i dodir s nostalgijom. Dinko Škevin, autor pjesme „Šibenska grandeca“, po  kojoj je to priznanje nazvano, uručio je svakoj od nominiranih žena priznanje i umanjenu repliku „Lijepe Jelene“ sa šibenske katedrale, dar autora Dalibora Martinovića Dale. Na priznanju piše“ Uzorna šibenska žena, koja za dobrobit i boljitak zajednice radi iskreno i punim srcem te svojim nesebičnim radom oplemenjuje Šibenik“, što je sve nominirane ganulo do suza. Bile su tu Ivanica Belamarić, Zdenka Bilušić, sestra Fortunata, Majda Ivanda, Vlasta Mesić, Jagoda Sablić, Sonja Ninić Ševo. Pridružila im se i izabrana "Šibenska grandeca" Danči Mihovičević, nakon zahtjevne  operacije.  Zbog neodgodivih obveza  izostale su dvije nominirane žene, Blanka Lučić i Ljiljana Stamenković.

Bilo je ugodno i korisno druženje jer su sve žene koje su bile nominirane za tu prestižnu titulu prihvatileprijedlog sestre Fortunate, inače poznate po tomu da se beskompromisno bori za svoje stavove, da se ne dopusti devastacija šibenske kulturne baštine te da se, kada je riječ o tvrđavama, posebno svetom Nikoli, odupre komercijalizaciji koju svjedočimo u slučaju tvrđava sveti Mihovil i Barone.

Sestra Fortunata je zamolila  sve žene koje imaju utjecaj na one koji kreiraju promidžbu Grada Šibenika da se odustane od jedne atrakcije koju je pokraj samostana svete Luce inaugurirala Turistička zajednica Grada Šibenika. Naime, turistima ne priča o tomu da je jeda od kantuna pokraj samostana betoniran zbog toga što su stari Šibenčani tu urinirali . To je, složile su se sve,  degutantno i omalovažava kulturnu  baštinu kojom se taj dio Gorice diči, a i ne odgovara povijesnim činjenicama.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik