Datum objave: 10. Veljača 2017

TKO JE TKO: Je li ovo bilo obilježavanja prve obljetnice Draženove smrti?

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastavljamo našu akciju prepoznavanja osoba na fotografijama iz bliže šibenske povijesti. Danas donosimo fotografije s jedne košarkaške utakmice na Baldekinu, ratne 1994. godine. Kažu da slika govori više od tisuću riječi, no slike o kojima ne ostanu zapisane riječ s vremenom postaju gluhi, nijemi i slijepi spomenici prošlosti o kojoj budući naraštaji neće ništa znati. Osim toga postoje razlozi zašto su neke slike snimljene. One nisu nastale slučajno, a priču o njima trebali bi ispričati oni koji su na njima ovjekovječeni.

Prva obljetnica smrti Dražena Petrovića?

U našem arhivu pronašli smo seriju fotografija snimljenih ratne 1994. godine u sportskoj dvorani „Baldekin“. Neosporno je da su slike snimljene u rujnu 1994. godine jer je to ostalo zapisano na negativima. Nismo, međutim, sigurni kojim su povodom nastale, odnosno zašto se usprkos opasnosti od topničkih napada u dvorani okupio tako veliki broj Šibenčanki i Šibenčana. Pretpostavljamo da je povod bilo obilježavanje prve obljetnice smrti Dražena Petrovića. Na to upućuje slika dječaka koji pokazuje poster Dražena Petrovića, no nismo sigurni da je ta slika izravno povezana s okupljanjem u sportskoj dvorani.

1994. – mirna ratna godina u Šibeniku

Ta ratna 1994. godina bila je u Šibeniku relativno mirna posebno u odnosu na prethofnu 1993. godinu kada su Šibenik i Šibenčani teško stradavali pod stalnim topničkim i raketnim udarima neprijatelja na Šibenik. Živjelo se relativno mirno koliko je to moguće u ratnim uvijetima. Život se koliko toliko vraćao u normalnu kolotečinu. Te godine u Šibeniku je počela s radom Orguljaška ljetna škola koja će izrasti u jednu od najvažnijih šibenskih kulturnih institucija. Te godine u Orguljaškoj ljetnoj školi pojavio se dječak iz skloništa. Bio je to Pavao Mašić danas vodeći hrvatski orguljaš i jedan od najuglednijih europskih glazbenika. Te godine rodio se Dario Šarić, novi šibenski Dražen Petrović.

 

 

Hrvatska uvodi kunu i dočekuje papu Ivana Pavla II.

Hrvatska je 1994. godine dobila svoju valutu, kunu. Jedna kuna vrijedila je 1000 hrvatskih dinara. U ruskoj ambasadi u Zagrebu bio je potpisan sporazum o primirju između Republike Hrvatske i pobunjenih Srba u tzv. Republici Srpskoj Krajini, a nešto kasnije i sporazum o normalizaciji odnosa Republike Hrvatske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije u kojoj je još uvijek na vlasti bio Slobodan Milošević.
Te godine u tzv. Republici Srpskoj Krajini, dakle na okupiranim područjima Republike Hrvatske, održani su izbori na kojima je za predsjednika bio izabran zloglasni Milan Martić. Otvoren je autoput kroz zapadnu Slavoniju, a u Hrvatsku je došao papa Ivan Pavao II i održao veliku misu na zagrebačkom Hipodromu.

 BiH gori u paklenom ognju rata

I dok je u Hrvatskoj bilo relativno mirno, rat u susjednoj Bosni i Hercegovini počeo se pretvarati u opći pokolj usprkos nastojanjima međunarodne zajednice i UN-a da pomiri zaraćene strane. BiH doslovno gori u paklenom ognju rata. Na sarajevskoj tržnici Markale minobacačka je granata ubila 68 civila. Po cijeloj BiH vode se krvave bitke. Mir ne donosi ni konferencija na kojoj se dogovara teritorijalni ustroj te države po kojem 51 odnosno 58 posto pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, a ostalo Republici Srpskoj uključujući i okupirana područja BiH na kojima su većina bili Hrvati.
Glavne vijesti iz svijeta 1994. godine bile su samoubojstvo Kurta Cobaina, pjevač rock-benda Nirvana, izbor Nelsona Mandele za prvog crnog predsjednik Južne Afrike i pojava prve verzija web preglednika Netscape Navigator, koji je bio najpopularniji progra za pretraživanje Interneta do 1998. godine.


Tko je na slikama?

Da bi ove slike imale istinsku vrijednost povijesnog dokumenta, osim podataka gdje su i kada snimljene, trebalo bi znati tko je na njima. Stoga  vas pozivamo da nam u komentarima napišete imena onih koje preopznate na fotografijama.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik