Datum objave: 04. Lipanj 2016

Stigla nova doza slatke šibenske nostalgije:U prodaji je novi broj "Volim Šibenik"

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi broj časopisa Volim Šibenik prodaji je od danas u novom ruhu – ponovno na sjajnom papiru i na drukčijem, za čitanje preglednijem formatu, a sadržaj donosi nit pikanterija vezanih za šibensku u prošlost i sadašnjost, a portretiramo i neke poznate Šibenčane popuut  Mile Ante Nakića i Darka Relje Ritma. Zaronite u tu slatku šibensku nostalgiju i doznajte:

BAŠTINA LJEPOTE: Povijesni izvori o ljepoti i zanosu Šibenčanki iz 1919. i 1929. godine
Šibenik je vrludasto kolo ljubavi kojim šeću djevojke pune omame i čara, a Šibenčani u zbog toga u duši gore ognjem paklene ljubomore

GASTRONOMSKA BAŠTINA ŠIBENIKA: Šibenska gastronomija iz crne kronike i policijskih zapisnika, 1929. godine
Šibenski kuhar opljačkao mesnicu da bi skuhao najbolji grah sa svinjskim kožicama kojem je slast davao pešt od masti i luka, a njegov konobaru se u Skradinu tako prejeo pečene tuke, da su mislili da je umro

IN MEMORIAM Josip, Joško Simsig, prvi šibenski medijski propagandist, jedan od najboljih poznavatelja šibenske baštine, šibenskog dijalekta i šibenske kulinarske i marendaške tradicije, Šibenčanin, dobar čovik
Presahnulo je vrelo znanja o Šibeniku i Šibenčanima

INTIMNA POVIJEST ŠIBENIKA Šibenik se 1914. godine usred pakla Prvog svjetskog rata, dok su sa svih strana stizale vijesti o teškim borbama i tisućama mrtvih bavio pitanjem uvođenja zajedničkog obrazovanja djevojaka i mladića u srednjim školama:
Zavladala je u Šibeniku manija da se žene izjednače s ljudima i pripuste višoj kulturi

ONI NAS MIJENJAJU NABOLJE EURO TUR 2016. CHARITY TRANSPORT: Moto klub „Galebi“, Biker Brummi – Hilfe, Eurobiker Charity Croatia
Bajkerski konvoj dobrote
Konvoj od 17 šlepera, nekoliko sanitetskih vozila i mini autobusa u pratnji više od 200 bajkera iz Hrvatske Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine stigao je u Šibenik nakon puta dugog gotovo 2000 kilometara točno kako je bilo najavljeno, 8. svibnja u 18 sati. Dolazak konvoja kamiona dugog više od jednog kilometra i njegov prolazak kroz Šibenik bio je nezapamćeni, nikad viđeni, spektakl dobrote, pozitivnih vibracija i spremnosti da se pomogne. Bilo je to nešto najljepše što se Šibeniku moglo dogoditi u godini kada obilježava 950. obljetnice prvog spomena svog imena u povijesnim izvorima.

PREPOZNAJ SE, SJETI SE... Tko je na fotografijama Ante Baranića koje su snimljene 1977. ili 1978. godine?

REPASAŽ: Ante Mile Nakić, pravnik, međunarodni vaterpolski trener, trener reprezentacija četiriju država, trener VK "Solaris" prvog šibenskog kluba koji je ušao u najviši rang državnog natjecanja, član Stručnog savjeta VK "Solaris", veleposlanik Hrvatskog olimpijskog odbora i dobitnik nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora "Matija Ljubek".

ŠPIRITUS MOVENS: Darko Relja Ritmo, umirovljeni branitelj Domovinskog rata, pokretač Disco Gimnazije, Radio Disco Gimnazije, Utrke na kariće, Gitarijade, kartaških turnira i projekta LjeTUjte na Martinskoj, iznimna je pojava u jakoj konkurenciji šibenskih špiritus movensa.
Alkemičar koji emotivnu nostalgiju pretvara u ugodnu stvarnost

ZAVIČAJNI PUTOPIS Putovanje na odmor u Šibenik vrelog ljeta 1986. godine, tri mjeseca nakon Černobilske katastrofe
Tamo gdje majka postaje mater, a otac ćaća ižbenika

ZNANSTVENI IZAZOV: DR. NEVEN NINIĆ, umirovljeni redovni profesor Sveučilišta u Splitu, eminentni šibenski znanstvenik, autor teorije o umiješanosti promatrača koja ruši granice znanstvenog proučavanju materijalnog svijeta i otvara horizonte spoznaje:
Došli smo do mjesta gdje egzaktne znanosti nisu u stanju povezati posljedice s uzrocima  

Iz kategorije: Volim Šibenik