Datum objave: 21. Svibanj 2016

Šibenski vinari napreduju, ali ih ugostitelji ne zarezuju previše

Diana Ferić
Diana Ferić

Razočaravajuće je to što se na 11. Sajmu vinara Šibensko kninske - županije nisu pojavili šibenski ugostitelji kojima jer to bilo namijenjeno, kako bi vina šibenskih proizvođača imali u svojoj ponudi. Njihov izostanak čudi jer su o tome imali informaciju preko Hrvatske gospodarske i obrtničke Komore.
Mile Gojanović, predsjednik šibenskog ogranka Hrvatskog agronomskog društva, koji je jedan od organizatora, kaže kako su šibenski vinari sve napredniji. „Slavonci su ispred nas po količini, Istrani su korak ispred nas po brandiranju, a mi ostajemo orijentirani na lokalno tržište koje nas još, na žalost, ne doživljava kao ozbiljnog partnera , kaže on .
Mile Maleš dobio je prvu nagradu za Cabernet Sauvignon:„To je strana sorta s kojom se može postići vrhunska kvaliteta. Higijena je na prvom mjestu. Ja imam posebnu ljubav prema vinu jer sam radio za jednu firmi koja me je na to upućivala i zaljubio sa se u to“, kaže Maleš.

Stipe Knežević je osvojio drugu nagradu za autohtoni Merlot: „To je sorta koja je podložna grožđu na našem vinogorju. Nemam neki veliki marketing, ali su e naši ugostitelji prepoznali pa nude moja vina u svojoj ponudi“, kaže on.
Ante Sladić iz Plastova je dobio prvu nagradu za Maraštinu:“ Riječ je o autohtonom vinu koje ima velik potencijal, ali još nije dovoljno prepoznato. Moja obitelj se bavi vinogradarstvom i vinarstvom i već dugo i zbog toga sam studirao i završio Agronomski fakultet“, ističe on.
I tako bi se mogle redati ocijene šibenskih vinara o onomu što rade, ali najvažnije bi bilo da njihova autohtona vina dođu do turista na našem području, a tome se još nismo iskazali 

Iz kategorije: Volim Šibenik