Datum objave: 13. Prosinac 2015

Novi broj časpisa "Volim Šibenik" u prodaji:Nepoznate priče iz šibenske prošlosti i sadašnjosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Znate li kada se i kako grah počeo uzgajati i jesti u šibenskom kraju i kako su se i službeno ispaljivali tjelesne plotune njemu u čast ili pak kakav je prije drugog svjetskog rata bio šibenski plesni bonton, da su muškarac kada su išli na ples trebali obući večernje odijelo, a dame su imale veću slobodu odijevanja jer je prirodno da žele biti privlačne naročito dekolteom, ali s mjerom i ukusom, a ne vulgarno. Te i mnoge druge zanimljive teme iz sadašnjosti i prošlosti Šibenika možete naći u novom broju časopisa Volim Šibenik koji je od danas u prodaji.

Donosimo recepte za pripremu blagdanske tuke pečene na ražnju koja je početkom 20. stoljeća najveći dalmatinski gastronomski hit. „Šibenska tuka s ražnja najslađa je kad se dobro namasti, a gušta se dok je vruća iako joj nije mane ni kada se ohladi, ali se hladna ne zato što je Šibenčani pojedu prije nego što se ohladi“, smatralo se tada. Uz to u novom broju časopisa „Volim Šibenik“ pročitajte:.

INTERVJU: Dr. Željko Burić, šibenski gradonačelnik: Osnivanje sveučilišnog studija Energetike i obnovljivih izvora u Šibeniku za mene nema premca u 2015. godini


OBLJETNICA KOJU NISMO OBILJEŽILI: 25 GODINA DEMOKRACIJE U ŠIBENIKU
Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine kandidature su bile pojedinačne i glasovalo za kandidate, a ne za stranačke i koalicijske liste.
Izborima su prethodile zanimljive ali i čudne utemeljiteljske skupštine političkih stranaka i žestoka, oštra, vatrena predizborna kampanja, a biračka mjesta bila su ukrašena zastavama Socijalističke Republike Hrvatske i slikama maršala Josipa Broza Tita.

MALO NAPRID – MALO NAZAD
Kave je obveze imao glavar Slivnog izabran na željezničkoj stanici Perković 1877. godine, a kakve obveze ima gradonačelnika Šibenika izabranog na lokalnim izborima 2013. godine?
ŠIBENSKA SPOMENICA: Posljednja murva u starom Šibeniku
Golema murva uz crkvu sv. Nikole u čijoj hladovini ljeti guštaju gosti picerije „Toni“ posljednja je murva u povijesnoj jezgri Šibenika i jedina je od šest murvi koje su krasile nekadašnji šibenski Voćni trg.

KULTURNA UDRUGA ŠIBENSKE „ŠIBENSKE ŠUŠTINE“ 2005. – 2015.
Gdje god se pojave svi znaju da su Šuštine iz Šibenika jer hodaju uzdignute glave ponosne što su Šibenčanke.

ZAVIČAJNI PUTOPIS
Prvi spust kajacima niz kanjon rijeke Čikole
Ivan Šafradin - Šafra i Ante Kovačić, pripadnici HGSS-a Stanice Split, prijatelji i poznanici članova šibenskog HPK „Sveti Mihovil“ i šibenskih pripadnika HGSS-a, prvi su ljudi koji se ikada kajacima spustili niz kanjon rijeke Čikole i njene nepredvidive divlje vode koje nitko ne poznaje i niz koje se nitko nikada nije usudio ploviti.

Iz kategorije: Volim Šibenik