Datum objave: 03. Studeni 2015

Svečane sandale svetog Nikole Tavelića od sutra dostupne javnosti u crkvi svetog Frane

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijedni predmeti i dokumenti o životu Nikole Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca bit će izloženi u sklopu novog postava Muzeja svetog Frane u Šibeniku , u povodu blagdana svetog Nikole Tavelića koji se slavi 14.tog studenog, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana svetog Frane u Šibeniku i rektor svetišta svetog Nikole Tavelića.


U muzeju svetog Frane, na izložbi pod nazivom „Sveti Nikola Tavelić u slici i dokumentu“, bit će izložene i sandale svetog Nikole, jedina sačuvana relikvija tog sveca. Osim sandala, zanimljivo je i papino apostolsko pismo „Divni magistri“ kojim potvrđuje Nikolinu svetost te slika svetog Nikole koja, navodno, potječe iz 15. Stoljeća i najstariji je prikaz njegovog lika. Bit će promoviran o kratki dokumentarni film o kanonizaciji koja je bila 20. i 21. lipnja 1970.,Muzej nudi aplikaciju s mnoštvom informacija o svecu kao i glazbenu aplikaciju s pjesmama s nedavno snimljenog nosača zvuka „Šibenik pjeva svome svecu“.
Tom se prigodnom izložbom, kazao je fra Ivan Bradarić, kroz dokumentacijsku građu želi omogućiti posjetiteljima da što bolje upoznatu tog sveca.

Fra Augustin Kordić koji je prije 45 godina bio na kanonizaciji Nikole tavelića u Rimu  podijelio je s novinarima danas svoje iskustvog vezano za taj čin. " Srce mi je bilo veliko kao kuća. Pamtim da je to bio osjećaj koji se ne može opisati, a posebno sam bio ushićen zbog susreta s tadašnjim papom i s tim što smo zajedno dijelili hostije hodočasnicima",  kazao je.


Proslava blagdana svetog Nikole Tavelića počinje sutra, kada će biti otvorena izložba „Nikola Tavelić u slici i dokumentu“. U sklopu programa, koji će trajati do 14. Studenog, predviđene su molitvene devetnice i svete mise.

Na blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenog ,mise će započeti u 8 sati ujutro, a centralno misno slavlje održat će se u 18 sati. Predvodit će ga šibensko-kninski biskup Ante Ivas, a bit će održana i procesija.

Iz kategorije: Volim Šibenik