Datum objave: 08. Srpanj 2015

JESTE LI ZNALI: Šibenčanka Božica Ćorić - preteča Živog zida

Diana Ferić
Diana Ferić

JESTE LI ZNALI ?

... da je Šibenik imao aktiviste koji su se borili protiv deložacija 80 godina prije Živog zida i Vilibora Sinčića? Kao najborbenija protivnica deložacija isticala se Božica Ćorić koja je 1935. godine stala pred općinske redare i žandare koji su pokušali deložirati izvjesnog Pilipa i oduzeti mu kuća u Šibeniku. Zahtijevala je da ne diraju Polipa, a kada su oni ustrajali u namjeri da deložiraju Pilipa nasrnula je na njih opankom i srpom. Zbog toga je bila uhićena i pritvorena, ali ju je sud u Vrlici oslobodio svake krivnje.

... da je Oliver Mlakar najpoznatiji, najpopularniji i najbolji hrvatski TV voditelj i spiker koji je vodio najpopularnije kvizove, festivale, zabavne emisije i prestižne javne priredbe, bio voditelj svih izbora najljepše djevojke Šibensko – kninske županije, Hrvatske, Universe i Miss Croatia for miss Word, koje je od 1998. do 2006. godine organizirala Modna agencija Leona, te da je godinama odijela za svoje nastupe kupovao u Šibeniku, u trgovine muškom odjećom Gentlemen style?

... da je u Šibeniku 1930. godine potpisivana peticija kojom su Šibenčani tražili od Putničkog društva da zidar Marinko Matura, pomorac Bile Grgas i lučki radnici Ivan Šarić i Grano Matić jednom tjedno upriliče međusobnu tučnjavu na mulu Krke? Peticija je uslijedila nakon što su njih četvorica za spektakularnu tučnjavu u kojoj su Matura i Grgas zadobili ozbiljne ozljede dobili silan aplauz oduševljenih turista. Povod za peticiju nije bila tučnjava nego, kako su to objasnili Šibenčani koji su je organizirali, tužna činjenica da u Šibeniku za turiste nema nikakve zabave.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik