Petak, 08 Svibanj 2015 11:31

Bili smo na predavanju Sandre Barešin - šibenskog "lovca" na nadnaravno

Napisao: 
Bili smo na predavanju Sandre Barešin - šibenskog "lovca" na nadnaravno

 

Sinoć su se u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić pričale priče na rubu fantastike koje su ledile krv u žilama. Mračni likovi usmene književnosti vještice, more i vampiri, o kojima je pričala Sandra Barešin na temelju kazivanja starijih svjedoka nadnaravnog, činili su se nikad realnijima i "bližima".

Najinteresantniji dijelovi predavanja bila su spominjanja šibenskih vještica Mrne i Dobre, koje su se okultnim radnjama htjele dočepali šibenskog mladića Dragana Draganića nakon čega su uhvaćene i navodno spaljene. Zanimljiva je i priča o Juri Grandi, kodlaku (odnosno vampiru) iz Istre, koji se navodno još u 17. stoljeću vratio iz mrtvih i terorizirao selo u kojem je živio. Danas su Istrijani brendirali svog vampira Granda i rade turističku promociju na toj priči, kaže Sandra.

Pričalo se i o kolcu kao jedinom djelotvornom sredstvu za ubijanje vampira, o češnjaku na vratima ili razapetim šišmišima na pragu, kao zaštiti od zlih pojava. A tko se sve smatrao vješticama u 17. stoljeću, pogledajte na slici ispod, sigurno će te prepoznati :) 

 

Objavljeno u Volim Šibenik
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!