Datum objave: 26. Kolovoz 2014

Tommi Mischell o suradnji sa Sanjom Vrančić, Vinkom Cocom i Večerima šansone

Diana Ferić
Diana Ferić

Tommi Mischell, jedna je od internacionalnih zvijezda koja je nastupila na ovogdišnjem Večeri šansone, ali to nije jedina njezina veza sa Šibenikom s kojim ju veže i suradnja s mandolinisticom Sanjom Vrančić. Tommi je među rijetkim hrvatskim pjevačicama članica ”American Recording Academy”, čije skladbe se vrte na top listama američkih radio postaja. Ušla je u uži izbor za ”Grammy” 2002. godine a skladbom ”Ecoes of Love” koju je napisao Dado Topić ulazi među 40 najboljih pjesama 2003. Trenutno radi na dva nova projekta: ”Isa Las Velas” latin jazz zvuka za svjetsko tržište i drugi album kojeg radi njena kći Ella Mische, dramska umjetnica za Hrvatsko tržište na kojem će se naći i balada ”Ljubav, to nije za mene”, za koju tekst i glazbu potpisuje Dado Pastuović, aranžman poznati glazbenik Allan Slutcky. Srca hrvatske publike osvojila je skladom ”Da je meni s tobom kroz pasike” koju je otpjevala s legendarnim Vinkom Cocom. Tu vrsnu pjevačicu soul, latin i jazz glazbe, koja živi u Philadelhiji zamolili su za kratki razgovor o životu u Americi, šibenskim Večerima šansone, suradnji s pokojnim Vinkom Cocom, ali i suradnji sa šibenskom mandolinisticom Sanjom Vrančić.
Kakvi su Vaši dojmovi o ovogodišnjim Večerima šansone i kako ste doživjeli svoj nastup?
-Ovo je bio moj treći nastup na Večerima dalmatinske šansone, ali sam se prvi put ovdje pojavila kao kantautorica. Orkestar je savršeni bio mi je veliki užitak pjevati pred ovakvom publikom u prekrasnom ambijentu.

Postoji li velika razlika u nastupima u Americi i Hrvatskoj?
-Moje mišljenje je da naša Hrvatska ima velik broj fenomenalnih glazbenika. Ne vidim nikakve razlike između američkih i hrvatskih glazbenika. Ima mnogo fenomenalnih ljudi s kojima se može surađivati. Sa svojim bratom Mirom Mišom napisala sam pjesmu Lanterna koja je izvođena na trogirskom festivalu i naša gošća bila je šibenska mandolinistica Sanja Vrančić koja je u to odlično uklopila svoju magičnu mandolinu. Tako je nastala ta hrvatsko – američka suradnja koja me jako raduje.

Kakva vas sjećanja vežu na suradnju i duet s trogirskim slavujem pokojnim Vinkom Cocom?
-Sjećanje na tu suradnja budi u meni predivne emocije. Bila sam počašćena što su me ove godine pozvali na festival njemu u čast koji će produžiti njegovu legendu jer je zaista zadužio hrvatsku estradu svojim prekrasnim pjesmama i glazbenim opusom. To razdoblje ostat će zauvijek u mom sjećanju i ima posebno mjesto u mom srcu.

Već dugi niz godina živite u Americi. Bavite li se samo pjevanje ili još nečim
-Kad sam došla u Ameriku snimila sam album za američko tržište, a trenutno radim na novom projektu u latino jazz stilu. Uz to imam i drugu karijeru. U Americi sam završila fakultet za umjetnost i unutarnje uređenje. Sa svojim suprugom Nikicom Kačićem Miošićem uspješno vodim jednu tvrtku i trenutno radimo na milijunskim projektima. Bez obzira na udaljenost od domovine, pokušavam bit ambasador naše kulture i naših proizvoda, ali i promicatelj svega onoga što naša predivna država pruža. Velika mi je čast spomenuti da na mom novom projektu u Americi jedan prekrasan vitraž radi hrvatski slikar Josip Botteri Dini. Moja spona s domovinom prisutna je svakodnevno u pjesmama, dizajnu i nacrtima.

Iako već dugo živite u Philadelphiji s velikom ljubavlju pričate o Hrvatskoj. Kakvi su osjećaji kada se vratite u domovinu?
-Čovjek dok živi ovdje, prolazi kamenim ulicama i proživljava povijest. Također proživljava prošlost i odrastanje. Sve to ima dublji utisak na vaše osjećaje kada ne živite više tu. S tom daljinom sve to ima jednu čarobnu vrijednost.

Razgovarala Iva Prpić

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik