Datum objave: 26. Ožujak 2014

Djeca sedam nacija samo u jednoj skupini u vrtiću Žižula u praksi uče jezike svijeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo u jednoj vrtićkoj skupini u vrtiću Žižula u Ražinama, i to onoj za rano učenje stranog jezika, djeca pripadaju čak sedam nacija - osim iz Hrvatske, jedan ili oboje roditelja roditelja dolaze iz još šest država.. Najpoznatiji među njima je mali Xingyu Chen koji se proslavio kada je kineskom veleposlaniku za posjeta Šibenik otpjevao pjesmu" U zaljevu malom tom", ali tu su i djeca čiji su majke ili očevi porijeklom iz Slovenije, , Italiea, Njemačke, Francuske i Švedske ili su u tim zemljama dugo živjeli. Bio je to povod voditeljicama te skupine Jeleni Ban i Ivani Mrčela da osmisle zanimljiv projekt pod nazivom „Jezici svijeta“ u kojem djeca uče o jezicima i kulturi drugih naroda, a za to su iskoristili i roditelje „strance“ koji su se uključili u Projekt.

 

Svatko od njih održao je djeci po jedno predavanje o osobitostima zemlje za koju su vezani. „Nismo stali samo na tih šest država nego smo uključili i Brazil jer je naša kuharica Brazilka te Poljsku iz koje dolazi naš vanjski suradnik, a onda i Veliku Britaniju, SAD i Australiju kao govorna engleska područja. Djeci su ti razgovori bili jako zanimljivi, a svaki roditelj  im je donio ili slikovnicu na svom jeziku ili neku pjesmicu koje smo mi nastavili učiti, potom suvenire i slično“, objašnjava Jelena Ban. Djeca iz te vrtićke skupine dočekali su nas s "Ni Hao",  „dobar dan“ na kineskom, zahvalili su nam s „obrigado“ na portugalskom i ispratili s „bon gia“...

 

Osim na engleskom,  djeca sada znaju po jednu pjesmicu ili brojalicu na svih tih 8 jezika, a neki uče i pisati kineska slova te neke osnovne riječi na drugim jezicima. Informacije o državama i jezicima svijeta usvajaju pomoću niza edukativnih pomagala većinu kojih su izradili sami sa svojim tetama kao što su  puzzle, zastavice, kartice za prepoznavanje i slično. Kroz igru uče postaviti na pravo mjesto na karti svijeta pripadnike različitih naroda i rasa, životinje u podneblja u kojima žive te poznate sportaše. Budući da je riječ o integriranom programu, kako ističe direktorica vrtića Žižula Zorana Ivić, sve to je ukomponirano i u tjelesni odgoj. Tako djeca igraju školice na strunjači na kojoj su kućice određene države, preskaču prepreke sa zastava svih tih 10 država, trče oko globusa .... Kada pođu u školu njihove će glavice sasvim sigurno biti pune znanja iz geografije, a što je jednako važno, ako ne i važnije, uče se toleranciji i uvažavanju različitih naroda i njihovih kultura.

 

Program će biti proširen i novim sadržajima koji će biti prezentirani na tradicionalnom godišnjem druženju roditelja i djece koja polaze Žižuline vrtiće u cijeloj Županiji, a koje će  se u svibnju održati u Skradinu.

Iz kategorije: Volim Šibenik