Datum objave: 05. Ožujak 2012

Nezaposleni lani učili za dimnjačara i kotlovničara

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Stručna usavršavanja, prekvalifikacija i osposobljavanje za novo zanimanje mogućnosti su koje nudi Zavod za zapošljavanje kako bi nezaposlene osobe došle od dugo iščekivanog radnog mjesta.
Iz HZZ-a Područne službe Šibenik doznajemo da su u 2011. godini na neku vrstu dodatnog obrazovanja uputili 463 nezaposlene i 213 zaposlenih osoba. Aida Barišić, rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike šibenskog Zavoda tvrdi da su se prošle godine građani interesirali najviše za pomoćne poslove u ugostiteljstvu i turizmu kao i informatička zanimanja te fizičke poslove. Mnogi žele postati Cocktail majstori, maseri i njegovatelji, ali interesa je bilo za posao dimnjačara i kotlovničara. Pomoćna zanimanja poput pomoćnog kuhara, konobara, pekara i slastičara uvijek su tražena kao i vještina pripremanja bureka i pizze. Nezaposlene osobe svjesne su da u životopisu rubrika „rad na računalu“ ne smije ostati prazna pa sve češće žele učiti za računalnog operatera i programera. Također, donedavno nepopularni poslovi na gradilištu poput rukovatelja rovokopačem, utovarivačem, viličarem pa čak i motornom pilom u vrijeme krize postala su tražena zanimanja na Zavodu.
Ipak, još je nepoznato koliko se osoba koje su se odlučile na prekvalifikaciju u 2011. godini zaposlilo u novoj struci: „Većina obrazovanja je krenula u drugoj polovici 2011. godine pa smo u tijeku same analize provedenog obrazovanja, evaluacija se po pravilu vrši 6 mjeseci nakon završene aktivnosti, pa ćemo službene rezultate evaluacije svih obrazovnih programa imati u drugoj polovici srpnja 2012“, kazala je Barišić.
Prekvalifikacija kojom osoba stječe novo zanimanje traje najmanje od 9 do 12 mjeseci, a zainteresirani polaznici s kojima se radi iindividualno moraju imati završenu barem srednju školu. Osposobljavanje za određeno zanimanje ili zanat traje najviše tri mjeseca, polaznici moraju imati završenu barem osnovnu školu, a predavanja slušaju u grupi.
Sugeriraju li na Zavodu nezaposlenima prekvalifikaciju za zanimanje koje je trenutno deficitarno na burzi rada, kako bi im time povećali šanse za pronalazak novog posla? „Planiranje obrazovnih aktivnosti temelji se na analizi statističkih pokazatelja ponude i potražnje za radnicima. Krajem godine anketiramo poslodavce i njihove p potrebe za radnicima te za njihovim dodatnim vještinama i znanjima, a svake godine izrađuje se novi plan ne temelju svih prikupljenih podataka. Odabir kandidata za obrazovanje rezultat je timskog rada savjetnika za zapošljavanje, savjetnika za profesionalno usmjeravanje, savjetnika za aktivnu politiku zapošljavanja te liječnika specijalista medicine rada“, tvrdi Barišić.

U sezoni traženi turistički animatori

Tako se u tekućoj, 2012. godini, nezaposlenima koji se žele osposobiti za novo zanimanje predlažu pomoćni poslovi u turizmu i ugostiteljstvu, asistencija u radu s osobama s intelektualnim teškoćama, kao i stjecanje ECDL diplome za računalnog operatera za osobe s invaliditetom. S obzirom na veću potražnju, sa Zavoda predlažu osposobljavanje za skipera na brodicama „C“ kategorije te učenje za zaštitara objekata ili osoba.
Od programa stručnih usavršavanja u 2012. godini traženi su barmeni, turistički animatori, vozači autobusa i teretnih vozila te voditelji izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Kao i proteklih godina, potražnja za prekvalifikacijom u novo zanimanje je i dalje najveća za radna mjesta konobara, kuhara, slastičara te sve traženijih plinoinstalatera.

Iz kategorije: Vijesti