Datum objave: 05. Ožujak 2012

Idućeg ljeta šetat ćemo po uređenom kanalu sv. Ante

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Projekt uređenja šetnice duž jugoistočne obale kanala sv. Ante napokon kreće u realizaciju. Posljednja prepreka na ovom godinu dana dugom putu, prevladana je, 1. ožujka Javna ustanova Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije je sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranjem projekata Europske unije potpisala ugovor o dodjeli milijun eura bespovratnih sredstava za projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante“.
Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove, na konferenciji za novinare izvijestila je kako u lipnju slijedi raspisivanje javnog natječaja za izvođača građevinskih radova koji počinju u rujnu kako bi šetnica bila dovršena do početka ljetne sezone 2013. godine.
„Sanirat će se pristanište za prihvat brodova iz Šibenika, ali i Vodica i Solarisa, opremiti brodsko pristanište na ulazu u kanal, uredit će se 4,4 kilometra duga pješačka staza kroz kanal, dva vidikovca na najvišim dijelovima kanala, pješački most do otočića Školjića koji vodi na tvrđavu sv. Nikole, a s obzirom da je veći dio područja opožaren, bit će potrebno prostor očistiti kako bi se hortikulturno uredio. Također, postavit ćemo turističku signalizaciju i informativne table duž kanala“, iznijela je Babačić.
Podsjetila je da ovaj projekt nije namijenjen samo turistima i posjetiteljima, već prvenstveno lokalnom stanovništvu i građanima grada i Županije približiti ovaj zasad zanemareni i zapušteni biser koji se nalazi pet minuta brodom od šibenske rive. Projekt je namijenjen i malim poduzetnicima i turističkim djelatnicima, kao i sportskim i ekološkim udruženjima koje se već sad nastoji potaknuti da nađu svoj interes u projektu.
Ukupna vrijednost projekta je milijun i 400 tisuća eura od čega EU fondovi čine milijun eura, a ostatak od 433 tisuće eura odnosno 22 posto, osigurat će se iz proračuna Šibensko-kninske županije. Partneri Javnoj ustanovi su Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije i turistička zajednica Grada Šibenika.

Treba li turistima naplaćivati ulaz na šetnicu?

Na području kanala sv. Ante nalaze se dvije bivše vojarne Minerska i Paninkovac. Ministarstvo obrane, vojarnu Minerska proglasilo je neperspektivnom i nad njom ne zadržava interes, dok za Paninkovac, gdje se nalazi skladište minsko-eksplozivnih sredstava MORH još polaže pravo. Župan Goran Pauk tvrdi da se u početnoj fazi projekta ne planira intervencija u vojne objekte već samo izgradnja staze kroz kanal pa se vojarne zasad nisu ni razmatrale. „Jako mi se sviđa ideja arhitekta Nikole Bašića koji je zamislio da se bivši vojni objekti integriraju u projekt, poput hangara i kamenih zgrada koje ne želi rušiti već prenamijeniti u novu svrhu“, prenio je Pauk Bašićeve zamisli pa nije isključeno da ćemo iduće ljeto piti kavu u bivšem vojnom hangaru.
Župan Pauk za daljnju raspravu ostavlja pitanje treba li se ulaz na novu šetnicu naplaćivati i to po uzoru na zapadne zemlje koje sve češće naplaćuju ulaznice za lokalne atrakcije samo turistima iz drugih zemalja, dok je domaćem stanovništvu pristup besplatan.
 

Iz kategorije: Vijesti