Datum objave: 27. Veljača 2012

Više cijene javnog gradskog prijevoza od 1. ožujka?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Cijene lokalnog javnog prijevoza će, prema svemu sudeći, od 1. ožujka porasti za 8 posto, odnosno bit će više za jednu kunu ovisno o zoni vožnje. Tako će cijena karte za prvu zonu i vožnja autobusom po gradu umjesto dosadašnjih 10, koštati 11 kuna. Cijena karte za drugu zonu bit će 13, za treću 15, za četvrtu 19, te čak 21 kunu za vožnju u petoj, najudaljenijoj zoni. Autotransport Šibenik cijene nije mijenjao od listopada 2010. a ovo poskupljenje pravdaju višim cijenama goriva, ulja i autoguma, te troškovima održavanja. Uzevši u obzir navedeno objašnjenje te uvođenje nove stope PDV-a od 25 posto, Savjet potrošača javnih usluga grada Šibenika dao je pristanak na zahtjev ATP-a o povećanju cijena, a sad slijedi konačna odluka i potpis gradonačelnika Ante Županovića u ime Grada kao koncesionara.
„Od 2010. godine od kad su na snazi važeće cijene autobusnog prijevoza gorivo je znatno poskupilo te nije moguće s postojećim cijenama održavati javni prijevoz, stoga smo sagledavši sve faktore, dali pozitivno mišljenje o ovom prijedlogu iz ATP-a. Savjet potrošača je prije davanja pozitivnog mišljenja o poskupljenju zatražio i dobio objašnjenje direktora ATP-a Josipa Burazera Paveškovića vezano za sigurnost i ponašanje vozača u prometu te obećanje da će do lipnja stići 4-5 novih gradskih autobusa, kao i da se radi na izmjeni zastarjelog voznog parka“, kazala nam je predsjednica udruge za zaštitu potrošača Plavi val Erika Baranović Popović i podsjetila da ATP neće moći dobiti novu koncesiju za obavljanje usluga javnog prijevoza ukoliko, do trenutka kad mu istekne koncesija, a to je za nešto više od godinu dana, ne počne obnavljati vozni park.

Popović ipak podsjeća da ATP još uvijek ima niže cijene od drugih prijevoznika u susjednim gradovima i županijama. „Iako je cijena učeničkog mjesečnog pokaza za drugu zonu povišena za 10 kuna po zoni pa će od 1. ožujka umjesto 180 kuna iznositi 190 kuna, ipak ostaje jeftinija od splitskog i zadarskog pokaza gdje mjesečni pokaz košta 210 odnosno 300 kuna“, komentirala je dodavši da se umirovljenici kojima grad subvencionira prijevoz, i dalje mogu voziti besplatno, a onima koji na to nemaju pravo, cijene umirovljeničkog pokaza neće se mijenjati.
Nedavno smo pisali o katastrofalnom stanju u kojem se nalaze ATP-ovi autobusi, kliznom voznom redu i kvaliteti usluge u vozilima. Članak pročitajte na OVOM linku.

Iz kategorije: Vijesti