Datum objave: 22. Veljača 2012

Šibenski policajac otputovao u mirovnu misiju na Haiti

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Marinko Mišura, policijski službenik PU Šibensko-kninske jučer je otputovao u mirovnu misiju UN-a u potresom razoreni Haiti.
Mišura je do sada obnašao dužnost šefa smjene u Postaji pomorske policije, a u mirovnu misiju MINUSTAH odlazi na dva mandata, odnosno na period od godinu dana. Ovo mu je prva misija u koju ga upućuje Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao zamjenu za policijskog službenika Marina Mikuleca koji se iz misije vratio 14. siječnja ove godine.
Po dolasku u glavni grad Haitija Port au Prince Mišura će saznati na koje radno mjesto je  raspoređen, nakon što odradi višednevni pripremni trening i nakon što UN-ova komisija nad njim izvrši testiranja te na temelju rezultata donese procjenu o odgovarajućem radnom mjestu.

Pet Hrvata u misiji na Haitiju

„Odlučio se za misiju jer smatram da je za svakog pojedinca i za svakog policajca veliki izazov naći se u takvoj multinacionalnoj i multietničkoj sredini. Doista je izazov dokazati i pokazati svoju vrijednost radeći za jednu transnacionalnu organizaciju kao što su Ujedinjeni narodi. Smatram to velikom osobnom satisfakcijom. Iako sam 2009. prošao UNPOC-ov tečaj licenciran od UN-a za sve mirovne misije, drago mi je da odlazim baš na Haiti jer je upravo ta misija i bila moj osobni favorit“, kazao je o svojoj odluci Marinko Mišura.
Na traženje UN-a zbog elementarne, a zatim i humanitarne katastrofe koja je 2010. godine zahvatila ovu otočnu zemlju, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pridružilo se naporima svjetske zajednice u otklanjanju katastrofalnih posljedica povećanjem broja naših policijskih službenika, stoga danas, po dolasku kolege Marinka Mišure, hrvatski kontingent u mirovnoj misiji MIUSTAH na Haitiju broji pet članova, priopćio je MUP.

Iz kategorije: Vijesti