Datum objave: 08. Veljača 2012

KOMENTAR: Zašto trpati Šibenik u isti koš s paraliziranim Splitom?

Diana Ferić
Diana Ferić

Znam da je danas, kada je vijest uglavnom nešto što je loše i katastrofično ili se takvim prikazuje, teško priznati da se oko nas događa nešto dobro i pozitivno, a to je da je proteklih snježnih dana u Šibeniku život funkcionirao dobro i da se na ulicama osjetilo više optimizma nego u nekim "normalnijim" danima. Nisam jedina koju je ta pozitivna atmosfera pomalo podsjetila na entuzijazam, snalažljivost i djelotvornost koju su Šibenčani pokazali u rujanskom ratu. Zbog toga mi je žao što se i Šibenik trpa u isti koš s nekim drugim sredinama u Dalmaciji u kojima je snijeg paralizirao život pa je i splitski gradonačelnik Željko Kerum, dok kamere prikazuju Split okovan ledom, neočišćenu rivi i većinu prometnica pa i prilaze dječjim vrtićima, sinoć na HTV-u imao obraza reći kako je stanje u Splitu puno bolje nego, primjerice, u Šibeniku i njegovoj okolici.

U Šibeniku su, najprije prioritetni pa onda drugi važni cestovni pravci i ulice, bili očišćeni tako da se njima moglo prometovati, a na svim važnim ulicama u starom dijelu grada bili su probijeni prolazi pa se njima moglo, uz oprez, kretati; moglo se pristupiti svim važnim institucijama; u dućanima nije bilo nestašice niti jedne važne namirnice. Na vrijeme se reagiralo i kada je riječ o neodržavanju nastave kako se djecu ne bi izlagalo opasnosti. Osjetilo se da je stanje pod kontrolom i da postoji organizirano djelovanje u rješavanju nastalih teškoća i da se ništa ne prepušta slučaju! Gradska vlast je na vrijeme sazvala Stožer za zaštitu i spašavanje i organizirala da sve komunalne službe odrade ono što se od njih očekuje i to se pozitivno odrazilo na život u Gradu. Pri tom priznanju za učinjeno treba uzeti u obzir činjenicu da se snježno nevrijeme u Šibeniku događa svakih nekoliko desetljeća i da je riječ o situaciji za koju nitko ne može biti do kraja spreman i dobro opremljen, jer bi to ipak značilo rasipanje snaga i novaca. Zbog toga treba pohvaliti i čelne ljude Grada i gradskih poduzeća ali i cestare, čistače, radnike Zelenila i Gradskog parkinga koji su dali maksimum, potom osoblje Službe hitne pomoći i šibenske bolnice, Centar 112, policiju, posebno pomorsku policiju koja je iz izolacije izvukla otočane, članove Hrvatske gorske službe za spašavanje, ali i veći dio Šibenčana jer su poslušali pozive i očistili snijeg ispred svojih vrata.

Treba pohvaliti i neke male poduzetnike koji su se sami pobrinuli za opskrbu svojih stalnih mušterija, za što bilježimo dobre primjere na Baldekinu. Svih potrebnih namirnica bilo je i u većini dućana i trgovačkih centara, nismo imali problema s energentima ... Istina je da bi svatko želio da se odmah očisti i prohodnom napravi upravo njegova ulica, nezadovoljnih ima u rubnim dijelovima grada i prigradskim naseljima kao što je Vrpolje, što je razumljivo, ali treba poštovati prioritete i gledati Grad kao cjelinu.
Čelni ljudi Grada položili su ispit, radeći uglavnom samozatajno bez novinarskih kamera i fotoaparata što u ovakvoj situaciji možda i nije dobro. Gradonačelnik Ante Županović bio je na vrhu organizacijske piramide, a njegovi zamjenici i pročelnici gradskih odjela bili su stalno na terenu prateći sve što se zbiva. Nisu se libili ni uzeti lopate u ruke i čistiti ulice od snijega. Franko Vidović je, kako doznajemo, vozio čak bager i ralicu pa se njegovi kolege šale da su očekivali još jedino da porodi neku trudnicu. Radili su zapravo ono što se od njih, kao vodstva Grada, i očekuje. Bili su prvi među jednakima, ali zavrjeđuju da ih se istakne jer, kada je o političarima riječ, do sada na takvo ponašanje baš i nismo navikli i rezultat je vidljiv.

Iz kategorije: Vijesti