Datum objave: 07. Veljača 2012

Udruzi Pegasus prijeti gašenje- konji promrzli i gladni

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Iz konjičkog kluba i udruge za terapijsko jahanje Pegasus u Mučićima na Brodarici već dugo upozoravaju na tešku situaciju u kojoj se nalaze njihovi konji. „Zima i kriza su stisle, proljeće se još ne nazire, a naši konji su ovih dana zbog jakog mraza zatvoreni u štalama, smrzavaju nam se pojilice i voda u cijevima, a konji su gladni jer nema sijena, zobi i ječma za njih“, upozorila nas je voditeljica udruge Ljiljana Nakić Petrina.
Snijeg i led koji je okovao Dalmaciju ovih dana tek je kulminacija problema za konjički centar Pegasus koji već duže vrijeme muku muči s nabavkom hrane za konje, održavanjem štala, plaćanjem režija, posjeta veterinara i trošak za isplatu plaće jedinom zaposleniku- štalaru Marku.
„ Kad platimo sijeno, plaću našem štalaru ne ostane nam za zob i druge žitarice. Prošlih godina smo se lakše snalazili. Cijene sijena i druge hrane za konje bile su nešto niže, a ove godine zbog duge suše, sijena ima znatno manje i skuplje je, kao i žitarice. Uz određen broj sponzora uspjeli smo prodati čak nešto mladih, uzgojenih konja što nam je puno pomoglo, no kako se kriza razmahala, prodaja je stala, nitko nije u mogućnosti kupiti konje“, nastavlja Petrina i podsjeća da samo održavanje konja mjesečno košta oko 8 tisuća kuna.

CIjena kutije cigareta = kompletan obrok za konje

Udruga za terapijsko jahanje Pegasus djeluje od 2005.godine  i ima 40- ak stalnih i povremenih korisnika. Dolaze individualni posjetitelji ali i štićenici udruge Inkluzija i Centar Šubićevac kojima jahanje pomaže u rehabilitaciji. „Dolaze nam djeca s cerebralnim oštećenjima, djeca s autizmom i ADHD-m, djeca s emocionalnim problemima, smetnjama u ponašanju, a jahanje pomaže i odraslima, redovita je jedna osoba s Parkinsonovom bolešću“, objašnjava voditeljica.
Podsjeća na akciju pomoći Pegasusu održanoj u prosincu kada su brojni građani uplatom na žiro račun udruge pomogli da se terapijsko jahanje ne ugasi, ali isti problemi se nastavljaju: „Apeliramo na sve dobre ljude da svojim malim prilogom od 20 kuna pomognete održati naš rad i program terapijskog jahanja. Uplata u vrijednosti dvije kave u kafiću ili jedne kutije cigareta koje pušači dnevno bace u vjetar nama bi pomogla platiti par kila sijena ili zobi i kukuruza što bi nam omogućilo sigurniji nastavak rada i barem malo topline u ove hladne dane“, govori Ljiljana Petrina.

Iz Pegasusa se nadaju da se ovaj apel neće utopiti u moru mnogobrojnih molbi za pomoć koje ovih dana stižu sa svih strana i da će male uplate sjesti na račun udruge. Broj žiro računa u Raiffeisen banci je 2484008-1103256702.

Iz kategorije: Vijesti