Datum objave: 06. Veljača 2012

Šibensku Tvornicu valjanih proizvoda kupili Švicarci

Diana Ferić
Diana Ferić

Švicarska grupacija Montana Tech Components kupila je od austrijske Hypo Alpe Adria grupe, najveće hrvatske kompanije za preradu aluminija, AluFlex Pack iz Zadra i TLM-Tvornicu valjanih proizvoda iz Šibenika, objavila je danas ta švicarska kompanija. Kupoprodajni ugovor potpisan je prije tri dana i švicarcima omogućuje preuzimanje većinskog udjela u objema tvrtkama, no akvizicija će biti zaključena po dobivanju regulatornih odobrenja i ispunjenjem preostalih uvjeta, pojašnjava se iz švicarskog MTC-a u kojem ne žele govoriti o detaljima transakcije, među kojima je i cijena.
Preuzimanjem AluFlex Packa i šibenskih valjaonica, MTC namjerava dodatno učvrstiti vodeću poziciju na svjetskom tržištu u segmentu avioindustrije i industrijskih komponenti. Švicarska grupacija već je danas vodeći dobavljač aluminijskih profila za Airbus i Boeing, a već najavljuje daljnji razvoj i modernizaciju šibenske Tvornice valjanih proizvoda. Nakon završetka transakcije Aluflexpack i TLM-TVP će, kako se najavljuje, postati proizvođači vrhunskih aluminijskih proizvoda za visokotehnološke industrije, te dobiti priliku za ulazak na nova tržišta. Tako stranci ipak  preuzimaju djelove TLM - a koji je, kako smo se prije nekoliko godina, tješili, prešao u ruke hrvatskog konzorcija. TLM-TVP je tvornica valjanih proizvoda od aluminija nastala transformacijom TLM-a u tri tvrtke. TLM d.d. je 2007. godine za jednu kunu od države kupio konzorcij tvrtki Dalekovod, Konstruktor-inženjering, Aluflexpack, čiji je vlasnik Hypo banka, zatim Feal (BiH) i Zagreb Montaža. Međusobni odnosi članova konzorcija nisu poznati., piše business hr. 

Aluflexpack je vodeća hrvatska grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže, sa sjedištem u Zadru, a TLM-TVP (Tvornica valjanih proizvoda) upravlja ljevaonicom aluminija u Šibeniku. Zahvaljujući prihodu od prodaje od oko 240 milijuna eura te oko 1100 zaposlenika na šest lokacija (pet u Hrvatskoj i jedna u Poljskoj), spomenute tvrtke predstavljaju jednu od najvećih industrijskih grupa u Hrvatskoj., navodi business.hr

MTC je pak na svjetskom tržištu vodeća tvrtka u segmentu avionske industrije i industrijskih komponenti te vodeći dobavljač aluminijskih profila za Airbus i Boeing.

Zajedno s kompanijama AluFlexPack i TLM-TVP Montana Tech Components moći će povećati proizvodne kapacitete te dodatno proširiti portfelj proizvoda i time postati tzv. one-stop-shop za aluminijske proizvode, najavljuju u MTC-u, a nakon akvizicije pod upravljanjem švicarske kompanije Alu Menziken planira se daljnji razvoj i modernizacija hrvatskih kompanija.

"Grupacija Alu Menziken, kao dio MTC-a, ima 100-godišnju tradiciju u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih aluminijskih profila i gotovih komponenti i svjetski je lider u proizvodnji laganih i srednje teških profila za avioindustriju. Pošto su naši proizvodni limiti na postojećim lokacijama dosegnuti, dodatnu proizvodnju želimo prebaciti i ostvarivati upravo u Hrvatskoj. Vjerujemo da će hrvatske kompanije profitirati  ulaskom u vodeću europsku grupaciju s izvanrednim znanjem i iskustvom te iznimnim rezultatima u aluminijskom biznisu. Naš je pristup pronaći najbolje rješenje za sve uključene strane. Stoga smo uvjereni u uspješno ispunjenje svih uvjeta i uspješno zaključenje transakcije“, izjavio je Kurt Ott, član Uprave MTC-a i predsjednik Uprave Alu Menzikena.

 

Iz kategorije: Vijesti