Datum objave: 14. Siječanj 2012

Šibenski beskućnici prodavali časopis na temu beskućništva

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prvi hrvatski ulični časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama nazvan “Ulične svjetiljke“, predstavljen je danas u Šibeniku. Časopis izlazi već četiri godine, a pokrenut je na inicijativu Franjevačkog reda Mjesno bratstvo iz Rijeke uz potporu tamošnjeg prihvatilišta za beskućnike. „U Šibeniku zasad znamo za deset beskućnika, u Hrvatskoj ih je ukupno 500-tinjak, no ta brojka je u stvarnosti mnogo veća. U samo sedam hrvatskih gradova postoje prihvatilišta za beskućnike, a prodavanje ovog časopisa i u vašem gradu  je način da se tema beskućništva  popularizira među građanima. Dugogodišnji plan je da u suradnji s Caritasom biskupije šibenske, Gradom Šibenikom i Centrom za socijalnu skrb otvorimo prenoćište za beskućnike“, kazao je urednik časopisa Siniša Pucić.
Časopis je nazvan “Ulične svjetiljke“ kako bi javnosti pokazao kako su beskućnici nepravedno stavljeni u kutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo itekako imaju što pružiti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što se kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, nastoji pokazati u svakom broju časopisa.

Pola novca od prodaje ide beskućnicima

Cijena primjerka „Uličnih svjetiljki“ je 8 kuna, od čega pola cijene ide prodavaču, a s drugom polovicom plaća izdavanje novog primjerka, čime se Časopis samofinancira. Tako su danas šibenski beskućnici dobili priliku zaraditi koju kunu, ali i što je važnije, malo po malo sa sebe skinuti stigmu osoba koje su opasne po društvo. Akciji prodaje od deset šibenskih beskućnika odazvao se samo Svetislav Klarić čiju smo priču ispričali na portalu Šibeniknews, dok su ostale primjerke prodavali volonteri. 
Inicijatori se nadaju da će nakon ove humanitarne akcije, promotivne prodaje časopisa, prodavači-beskućnici nastaviti sa daljnjom distribucijom časopisa na više lokacija u gradu ili okolici. Časopis se prodaje po pravilima kojih se prodavači trebaju pridržavati, prije svega na miran i nenametljiv način!
 

Iz kategorije: Vijesti