Datum objave: 08. Siječanj 2012

Sud u Kninu: "Za dom spremni" nije ustaški pozdrav

Diana Ferić
Diana Ferić

 Prekršajni sud u Kninu odbacio je ovih dana prijavu policije zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom "Za dom spremni", kao neutemeljenu, piše portal hrsvijet.net., prenosmo s portala Dalmacija News.Riječ je o prijavi policije protiv obrtnika Jakova Markovića koji je 5. kolovoza 2011. u Čavoglavama izložio i prodavao suvenire s natpisom "Za dom spremni". Međutim, odlukom Prekršajnog suda u Kninu od 22. prosinca 2011. ova je prijava odbačena kao neutemeljena.U obrazloženju presude navodi se da je "pozdrav 'Za dom spremni' poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret" , piše Dalmacija News

Točno je da je  Nikola Šubić Zrinski u obrani  brani Sigeta od najezde daleko brojnijih Turaka, u 16. stoljeću,  uzviknuo je "Za dom sad u boj!. Tristotinjak godina kasnije, ban Josip Jelačić koristio je  sličan pozdrav za motivaciju vojnika i naroda. Kada bi išli u bitku, ban bi uzviknuo "Za dom!" a vojska bi odgovarala "Spremni umrijeti!"
Opera Nikola Šubić Zrinski sadrži u sebi domoljubnu pjesmu U boj, u boj u kojoj je bio i poklič "Za dom!". Pozdrav "Za poglavnika i dom spremni" ustaše su rabili kao službeni u doba NDH. Iz tog razloga pozdrav "Za dom spremni" se često poistovjećuje s njima i tumači kao njihov "izum". Inače  ustaški pozdrav je bio "Za Poglavnika i dom - Spremni"! No prema logici Prekršajnog suda u Kninu niti svastika  odnosno kukasti križ ne bi trebali biti zabranjeni jer se kao simbol koristila još u hinduizmu i budizmu odakle su je nacijsti i uzeli. 

Iz kategorije: Vijesti