Datum objave: 05. Siječanj 2012

Počela zimska sniženja: Od sredine siječnja još veći popusti

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nakon blagdanske rastrošnosti slijedi novi udar na ionako tanke džepove Šibenčana. S prvim danima nove godine počela su i zimska sniženja u dućanima. S izloga vrište šareni plakati koji upozoravaju na 30 do 50 posto niže cijene, ali i ponudu dva artikla za cijenu jednog te popuste za umirovljenike ili gotovinsko plaćanje. Ipak, sniženja u Hrvatskoj i dalje rijetko idu iznad 50, a kamoli 70 posto, poput onih u inozemstvu, gdje je običaj da se cijena artikala snizi i do 90 posto, samo da se roba proda. U dućanima obuće Mattina i Roko kažu nam da je gotovo cijeli asortiman na sniženju pa se tako ljetna, ali i zimska obuća može naći po upola nižoj cijeni. „Danas je krenula akcija „Platiš 1 dobiješ 2“, što nam cijelo jutro privlači ljude koji ovako dobiju par cipela oko kojeg bi se inače nećkali“, kaže prodavačica iz „Roka“ u Kalelargi.
U susjednoj trgovini donjeg rublja najbolje idu pidžame, čipkasti grudnjaci i korzeti koji su sniženi za čak 60 posto: „Kad od nekog artikla ostane tek nekoliko veličina, snizimo ih i više od uobičajenih 40, 50 posto jer želimo svu robu prodati. Zasad najbolje idu pidžame koje su snižene 30 posto, no nakon 15. siječnja cijena će još pasti“, kaže nam voditeljica poslovnice Mihaela Unić. S obzirom da se roba na zadnjim sniženjima rasproda u trenu, iskusne šibenske shoppingholičarke se unaprijed osiguraju pa s prodavačicama dogovore SMS dojave o početku sniženja kako bi prve kupile krpice koje život znače, priznaju nam prodavačice u šibenskim buticima. Dodaju da se radi o stalnim vjernim mušterijama kojima se mora izići u susret.

Ne snižavaju cijene zbog slabe zarade

Sniženja nema u uvijek jeftinim dućanima kineskom odjećom i obućom kao ni u zlatarnama gdje nam kažu da zlato i srebro „nemaju rok trajanja i nikad ne izlaze iz mode": „Zlato je vječno i kupuje se u svim prigodama. Ljeti se nešto bolje prodaju koraljne ogrlice i narukvice, no o sniženjima nikad nismo razmišljali jer se ne isplate“, kažu nam u zlatarni Domdjoni, uz dodatak da cijelu godinu vrijedi popust od 10 posto na gotovinu.
Sniženja se ne isplate ni trgovini na Vanjskom koja prodaje posteljinu i ručnike: „Nikad nemamo sniženje ne zato jer ne bi željeli, već zbog toga što je šefu premala marža i uz „normalne“ cijene, nekad snizimo pojedini artikal ako baš ostane zadnji na polici, ali klasična, sezonska sniženja ne „obadajemo“, kaže prodavačica.
Osim uobičajenih sniženja karakterističnih za ovo doba godine, na izlogu jednog frizerskog salona na Vanjskom primijetili smo poseban popust za umirovljenike- 33 posto jeftinije šišanje i brijanje kroz cijelu godinu.

Iz kategorije: Vijesti