Datum objave: 28. Studeni 2011

Tvrđava sv. Mihovil sve bliže dobivanju novca iz EU

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Grad Šibenik još je jednu stepenicu bliže dobivanju europskih sredstava za uređenje tvrđave sv. Mihovil u sklopu programa Europske unije IPA IIIc, javljaju danas iz gradske uprave. Na preporuku prosudbene komisije Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, aplikacija Grada Šibenika za dobivanje sredstava za revitalizaciju tvrđave sv. Mihovila prešla je završnu prepreku za dobivanje maksimalno 1 milijun eura odnosno 60 posto opravdanih troškova projekta. Tako je danas zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika Franka Vidovića izvijestila predsjednica prosudbene komisije Ana-Marija Paradinović.
Sad slijedi priprema teksta ugovora između Grada i SAFU-a, a temeljem preporuka prosudbene komisije. Tek po potpisu ugovora obiju strana i prihvaćanju uvjeta ugovora ovaj posao bit će i formalno okončan.
Iz gradske uprave podsjećaju da je projekt pokrenut u sklopu cjelokupne revitalizacije stare gradske jezgre koju je aktualna gradska vlast najavila kao jedan od prioriteta još u vrijeme kampanje. Kako je riječ o velikim sredstvima, Grad se usmjerio prema drugim izvorima financiranja , točnije projekt je pripremljen i apliciran na IPA IIIc.

Projekt uređenja ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila podrazumijeva rekonstrukciju dijela perimetralnih zidova, uređenje pozornice sa 1270 sjedećih mjesta na platou tvrđave, ali i rekonstrukciju podrumskih prostorija tvrđave. Arhitekt Tomislav Krajina, tvorac projekta uređenja sv. Mihovila, u tom je podrumskom dijelu predvidio prostor za muzejsko-galerijski postav, kojim će moći prolaziti posjetitelji kako bi razgledali konzervirane arheološke nalaze, lapidarij i rekonstruirane dvije cisterne. Prema potrebi, prostor će biti namijenjen održavanju raznih izložbi i ostalih kulturnih događanja, a ljeti će dio tog prostora služiti glumcima kao backstage i garderoba.

Iz kategorije: Vijesti