Datum objave: 25. Studeni 2011

Oporbeni vijećnici optužili gradsku vlast za netransparentnost

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Nakon burne rasprave, šibensko Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici s 12 glasova „za“ i 10 suzdržanih oporbenjaka dalo suglasnost na zaključivanje ugovora između Grada Šibenika i tvrtke NCP Hoteli Šibenik o financiranju komunalne infrastrukture. Prema tom ugovoru tvrtka NCP Hoteli će financirati izgradnju komunalne infrastrukture u Mandalini, a Grad će im priznati te troškove prilikom naplate komunalne naknade kad se krene s izgradnjom hotela. Izglasavanje ove točke trebalo je, prema gradskim čelnicima biti tek tehničko pitanje koje je u dnevni red uvršteno zbog hitnosti postupka, no oporbeni vijećnici su žuran postupak protumačili kao moguću muljažu.

Dogradonačelnik Franko Vidović obrazložio je razloge potrebnog donošenja ove odluke: „Ugovorom iz 2008. između Grada Šibenika i grupe NCP Hoteli među ostalim je dogovorena i gradnja pristupne ceste od pročistača u Mandalini do kapije bivše vojarne Kuline. Grad je preuzeo na sebe obvezu izgradnje te ceste, no u međuvremenu se pojavila turska kompanja Dogus grupa koja je postala većinski vlasnik Marine Mandalina i spremna je u nju ulagati. S obzirom da se marina nadovezuje na prostor nekadašnje vojarne Kuline i turskim investitorima je potrebna uporabna dozvola. Da bi je dobili, oni su voljni odmah izgraditi spomenutu cestu u potpunosti, iako je to obveza Grada. Zbog toga smo dogovorili da od Grada naplate izgradnju ceste u trenutku kad krenu sa gradnjom hotela, nakon što ishode građevinsku dozvolu od Grada Šibenika. Ovo se tek jutros našlo ispred gradskih vijećnika jer nismo znali da će se uporabna dozvola pojaviti kao problem, a Dogus grupa ju treba ishoditi do veljače iduće godine. Dakle, oni će obaviti radove i platiti izvođača, a Grad će im kroz naplatu komunalnog doprinosa za gradnju hotela priznati ovu investiciju“, detaljno je vijećnicima referirao Vidović.

Dodao je kako je turska tvrtka spremna u lipnju iduće godine početi s gradnjom hotela u Mandalini. „Moram vas podsjetiti da se ne radi o nekoj "tralala" tvrtki, a u razgovoru s njihovim čelnicima, uvjerio sam se da ne žele raditi nigdje gdje ih lokalna zajednica nije prihvatila“, kazao je Vidović vijećnicima podsjetivši da rješavanjem infrastrukture ove ceste građani tog dijela grada dobivaju priključak na odvodnju. Zamolio ih je da dignu ruku za investiciju jer se radi o ozbiljnim partnerima koji će, ukoliko ne naiđu na interes, otići iz Šibenika u potrazi za drugom lokalnom sredinom u koju će uložiti svoj novac.

Strasti Orijenta u Gradskog vijećnici

No, oporbeni vijećnici predvođeni HDZ-ovim Tomislavom Ninićem i dalje su bili nepovjerljivi prema ugovoru kojeg nisu vidjeli, a čiji im je zaključak predstavljen pet minuta prije sjednice Gradskog vijeća. „Nisam protiv investicija, ali zanima me kakav je ovo ugovor, mi glasujemo, a da ne znamo što piše u tom ugovoru. Zašto nam Vidović nije ranije izreferirao dogovore iz Istanbula, a ne čekati večer uoči sjednice pa nam uvaliti ugovor, "evo na, izglasajte ovo“, bunio se Ninić.

ŠGF-ovac Emil Guberina složio se s Ninićem po pitanju neobavještavanja vijećnika o kapitalnim projektima. Vidoviću je prenio i stav ŠGF-a koji ne odobrava njegovo putovanje u Tursku. „Moramo biti prema svima jednaki, sutra ćemo možda ići na sastanak G2 skupine na Floridu. Sami sebe dovodite u situaciju da mi nemamo informaciju i nagađamo o bitnim stvarima“, kazao je Guberina očito skeptičan o financiranju dogradonačelnikovog puta u Tursku.
„Nema nikakvog problema da vi dobijete taj ugovor, ovdje se radi o hitnosti postupka i potrebe da se ovo izglasa. Što se tiče mog puta u Tursku, on je bio u potpunosti isfinanciran iz mog džepa. Umjesto da sam uzeo dnevnice i novac Grada i građana Šibenika, što sam mogao, s obzirom da sam išao na poziv poslovnih partnera. Ja mislim da vas sve može biti pomalo sram“, zaključio je iznervirani Vidović koji je nakon iscrpljujuće rasprave ipak dobio satisfakciju, vijećnici su izglasali prijedlog Grada o ugovoru s tvrtkom NCP Hoteli. 
 

Iz kategorije: Vijesti