Datum objave: 15. Studeni 2011

Dobra vijest: Uspjeh šibenskih inovatora na INOVA - i 2011

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibenski inovator Stipe Protega dobio je za dizajn niskopodnog gradskog autobusa srebrnu medalju na  Hrvatskom salonu  inovacija INOVA 2011. koji je proteklog tjedna održan u Zagrebu. Uz njegov, ove  je godine na  štandu Društva  inovatora „ Faust Vrančić „  iz Šibenika  predstavljen  i uređaj za automatsko praćenje TV kamere mladog šibenskog inovatora Marka Eraka koji je također pobrao uspjeh. Njemu je uručen pokal u kategoriji posebnih nagrada, a prema odluci Izvršnog odbora Hrvatskog saveza inovatora i na prijedlog Međunarodnog ocjenjivačkog suda, proglašen je najboljim mladim inovatorom INOVA 2011. 

Na izložbi je bilo postavljeno 50-tak najboljih dostignuća mladih inovatora, nastalih u okviru škola, fakulteta i klubova mladih inovatora tijekom godine. Odluka o najboljima donesena je na izložbi INOVA-MLADI 2011. u svibnju u Zagrebu i 4. Nacionalnoj izložbi inovacija mladihu rujnu u Kastvu,  a izlažu se gotovi radovi (modeli, prototipovi). Naš član društva Marko Erak sa svojim mentorom profesorom Hrvoje Duvančić već osvojio zlatna odličja .

Posebnost INOVA-e je i u tome što je riječ o najvećoj izložbi inovacija na svijetu u 2011. godini po broju inozemnih izaslanstava. Sudjelovalo je 150 izlagača iz 22 zemlje među kojima izdvajamo Republiku Kinu, Koreju, Maleziju, Iran, Japan, Indoneziju, Vijetnam, Sjedinjene Američke Države, Rusku Federaciju, Španjolsku, Poljsku, Kuvajt i druge.

INOVA je tradicionalna nacionalna izložba inovacija koja od 1971.g. redovito svjedoči o najvećim uspjesima hrvatskog inventivnog rada. Na njoj  je Društvo inovatora „ Faust Vrančić „ –Šibenik  u 12 godina svoga postojanja često dobivalo nagrade i priznanja.

Na svečanosti dodjele odličja INOVA 2011 na ZV u Zagrebu, uz tajnika društva Josipa Laburu, bili su i zamjenik šibensko - kninskog župana Zoran Smolić i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Franko Vidović.

  Na ceremoniji zatvaranja INOVA 2011  predsjednica Hrvatskog  saveza inovatora Ljiljana Pedišić  predala je prelaznu zastavu INOVA  predstavnicima Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Društva inovatora Šibenika što znači da će Šibenik biti   domaćin sljedećeg,  37. Hrvatskog salona inovacija i 8. Izložbe Budi Uzor -  INOVA 2012. Naime, Hrvatski savez inovatora je od 2003. godine, želeći potaknuti ravnomjerniji inovatorski razvitak u Republici Hrvatskoj, počeo priređivati nacionalne izložbe i izvan Grada Zagreba, tako da će se planirana INOVA 2012 održati ne samo   prvi put u Šibeniku nego i u Dalmaciji dajući dodatni poticaj razvitku inovatorstva, kako doznajemo od Josipa Labure, tajnika  šibenskog Društva inovatora„ Faust Vrančić.

Iz kategorije: Vijesti