Datum objave: 15. Studeni 2011

Suđenje Draženu Slavici: „Roditelji sami dovode djecu na požarišta“

Diana Ferić
Diana Ferić

Jordan Žaja, bivši tajnik šibenskog JVP-a, u nastavku suđenja Draženu Slavici na Županijskom sudu u Zadru svjedočio je da je kobnog dana vatrogascima koji su išli na Kornat pripremio hranu i piće.

"Tog dana bio sam na požarištu u zaleđu Vodica, a kada sam se vratio u JVP, Slavica mi je oko 16.30 sati rekao da ima troje stradalih. Glas mu se gubio, djelovao je uznemireno. Oko 17 sati rekli su mi da je pet vatrogasaca stradalo", rekao je Žaja, dodajući da maloljetnici nisu smjeli aktivno gasiti požare, ali da su ih gasili i nakon kornatske tragedije, prenosi portal Danas.hr
Dodao je da neki roditelji sami dovode svoju djecu na požarišta te rekao da je svog maloljetnog sina dovodio na požarišta i zapovjednik zadarskog JVP-a.

Maloljetni vatrogasci prošli tečaj

Svjedočio je i Ivica Kaleb iz DVD-a Tisno koji je kazao da su maloljetnici na požarištima trebali samo pomagati, odnosno raditi poslove dojave ili izvida, a nikako sudjelovati u gašenju požara.
"Maloljetni vatrogasci imali su položen samo osnovni tečaj vatrogastva. Svi su znali da maloljetnici idu na požarišta. Tijekom rata na jednoj intervenciji od šest vatrogasaca pet ih je bilo maloljetnih, a zapovjednik je bio moj 17-godišnji sin. Ne znam je li maloljetni Marko Stančić, koji je pohađao tečaj vatrogastva, dobio potvrdu. Ja sam tog dana bio u svom polju, a kada sam se oko 17 sati vratio, zapovjednik Salomun mi je rekao da je naših šest vatrogasaca palo na Kornatu u neku rupu, no nisam povjerovao da su baš svi pali u rupu. Nitko nije znao što se događa", rekao je Ivica Kaleb čiji je iskaz otac Marka Stančića okarakterizirao lažnim tvrdeći da se više brinuo o cisternama nego o vatrogascima.
Statutom maloljetnicima zabranjeno aktivno gašenje požara

Svjedok Šime Vlašić, predsjednik DVD-a Vodice, rekao je da mu nije bilo poznato da je maloljetni Karlo Ševerdija išao na požarište. "Po statutu maloljetni vatrogasci nisu smjeli aktivno sudjelovati u gašenju požara", rekao je Šime Vlašić.

"Maloljetnicima koji su položili tečaj vatrogastva ispisane su potvrde, ali im nisu mogle biti uručene jer nisu bili punoljetni. Dva poginula maloljetna vatrogasca prošla su tečaj. Oni su voljeli posao vatrogasca. Mi bismo im potvrde o položenom tečaju uručili po punoljetnosti. Ipak, oni nisu smjeli pristupiti polaganju tog ispita", rekao je Žaja i dodao da ni današnji šibenski vatrogasni zapovjednici nemaju odgovarajuću stručnu spremu.

'Potvrde uručio i potpisao Slavica'

Zastupnik optužbe Zvonko Ivić prigovorio je Žajinu iskazu rekavši da su potvrde poginulim maloljetnim vatrogascima Ševerdiji i Stančiću o položenom tečaju uručene i kako ih je uručio i potpisao Dražen Slavica.

Tomislav Banovac, djelatnik pomorske policije, svjedočio je da mu je dežurni JVP-a tek oko 18.30 sati rekao da je jedan vatrogasac poginuo.

"Meni je ranije dežurni JVP-a, kada sam mu javio da vjetar mijenja smjer i da se požar vraća, rekao da što on tu može. Da sam ranije imao informaciju da je vatrogascima potrebna pomoć, ja bih angažirao sve snage za pomoć, ali je nisam dobio. Primjerice, policijski je brod na Kornatu mogao biti za desetak minuta", rekao je Banovac. (Danas.hr)

Iz kategorije: Vijesti