Datum objave: 31. Listopad 2011

Stipe Petrina: Dužnosnici - volonteri, stop zaduživanju Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

"Izbacimo novac iz politike" geslo je izbornog programa Nezavinsne liste Stipe Petrine koji je danas predstavaljen na konferenciji za novinare u Šibeniku. Petrina i njegovi kandidati na listi tvrde da je potrebno da svi saborski zastupnici kao i članovi ostalih predstavničkih tijela rade volonterski , umjesto primamljivih saborskih plaća i dodataka,  zadrže svoje prijašnje plaće jer je to jedini put da se politika očisti od onih koji u njoj vide isključivo sredstvo za vlastito bogaćenje, a ne rad za opće dobro.
Petrina će  biti i volonter zastupnik
Petrina je potvrdio da će, ako bude izabran za zastupnika odreći se saborske plaće i biti volonter kao što je i volonter - načelnik svoje općine.  Njegova lista  za  pravljenje državnom nudi isti model koji je primjenjen u Općini Primošten u proteklih 10 godina i pokazao  se vrlo uspješnim. Ta je općina postala najuspješnija u Šibensko - kninskoj županiji, a do sada su racionalizacijom   i pretvaranjem birokracije u administraciju uštedjeli čak milijardu kuna. "Birači u IX. izbornoj jedince prvi put imaju šansu birati između praznih obećanja koja im serviraju kvazipolitičke elite i konkretnih rezultata koji su postignuti u Općini Primošten upravljanje  kojom se nudi kao model za upravljanje cijelom državom" poručio je s današnje konferenciji za novinare Stipe Petrina nositelj Nezavisne liste na narednim izborima za Sabor i načelnik Općine Primošten.
 O vrlo konkretnom izbornom programu te nezavisne liste govorila je Iris Ukić Kotarac koja je istaknula nekoliko najvažnijih točaka: učinkovitost rada državne uprave i lokalne samouprave i jamčenje brzih administrativnih i sudskih postupaka;  spriječavanje daljnjih zaduženja Hrvatske uz to da sadašnja Vlada prije nego odstupi mora javnosti predočiti kolika su ukupna zaduženja i što ona podrazumijevaju, potom ispitivanje porijekla imovine i vraćanje nezakonito stečenog novca, ukidanje svih povlaštenih mirovina te, uz ostalo, promjena postojećeg modela odnosa između države i jedinica lokalne samouprave u kojem država na lokalnu razinu vraća samo 4 posto svog budžeta, a jedinice lokalne samouprave dužne su joj uplaćivati 30 posto svojih prihoda. Jedan od načina može biti da se odredi striktno izdvajanje općina po po broju stanovnika odnosno per capita. Predviđaju i smanjenje broja državnim i lokalnih službenika, a li ne i njihovo slanje na ulicu.
Porez na dividende
Predlažu da se  oni koji dobiju otkaz upućuju  na slobodno tržište rada s tim da bi poduzetnici koji ih zaposle dobili poticaje od države. Nezavisna lista Stipe Petrine zalaže se i za ukidanje svih općina u Hrvatskoj koje nisu samoodržive i služe sa uhljebljenje političara koji se na drukčiji način ne mogu zaposliti. Stipe Petrina je, kada je riječ o strategiji razvoja, istaknuo turizam, poljoprivredu  i brodogradnju kao stratešku proizvodnu djelatnost kroz koju bi se moglo uposliti niz poduzetnika kao kooperanata, a na četvrtom mjestu je prostor uz uvjet da se na dozvole za građenje, ako je sve u redu,  ne čeka 350 dana, kao što je to slučaj danas. Petrina smatra i da bi obavezno trebalo uvesti porez na dividende jer, kako je kazao, samo Hrvatski telekom godišnje iz Hrvatske odnese 2 milijarde kuna dividende, a banke još najmanje 4 milijarde što znači da  i dalje ostaje pri svom starom stavu da bi Hrvatska, kao zemlja sa svega oko 4 milijuna stanovnika što je veličina jednog Milana, s obzirom na svoje prednosti, mogla živjeti samo od rente.
Nezavisna lista Stipe Petrine napravila je i neka istraživanja u kojima su, primjerice, ustanovili, da bi se samo u Dalmaciji, racionalizacijom lokalne samouprave uštedjelo milijardu kuna godišnje, a to je novac koji se  može vratiti u proizvodnju. 

Iz kategorije: Vijesti